Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce trebuie să bei când ai febră. „Nu trebuie doar apă”. Explicația Mihaelei Bilic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Apa cu electroliți este principala recomandare în caz de febră, atunci când avem vreo infecție.  

Fierul luat din medicamente ori din alimente ajută microbii să se înmulțească mai repede și infecția devine mai puternică. Tocmai de aceea, în timpul unei infecții, organismul închide, în celule, tot fierul pe care îl are deja, ca să nu fie accesibil microbilor.

Fierul din celulele roșii se combină cu oxigenul. Așa ne oxigenăm. Tot fierul - preia dioxidul de carbon și îl elimină. Trăim cu ajutorul acestui mineral.

Trei luni trăiește o celulă roșie din sânge. Fierul conținut e atât de important încât va fi recuperat de organism, și nu distrus, odată cu celula îmbătrânită.

Măduva osoasă produce celule roșii noi și va folosi fier reciclat. 25 de mg de fier avem nevoie zilnic. Adică foarte puțin. Doar 2 mg pe zi luăm din ce mâncăm, în special din carne roșie. Restul - e fier reciclat. Nu doar pentru noi e valoros acest mineral, ci și pentru microbi.

Citește și
west nile
O țară îndrăgită de români este afectată de febra West Nile. Trei oameni au murit

Veronica Lazăr, medic microbiologie-imunologie: „Este o competiție pentru fier, iar agenții infecțioși, toate micro-organismele, toate au mecanisme de captare a fierului. Iar agenții infecțioși au o eficiență mai mare. Tocmai de aceea nu sunt recomandate suplimente de fier în timpul unei infecții. Chiar ți aportul de alimente care conțin fier, este redus în timpul unei infecții printr-un mecanism natural”.

Microbii cresc și se înmulțesc mai repede cu fier. De aceea, într-o infecție nu este recomandat să consumați carne, pentru că are cea mai mare cantitate de fier, ușor de absorbit.

În infecții, sistemul de apărare spune ficatului să producă un hormon. Acesta are misiunea să țină fierul din organism, tocmai să nu-l ofere drept hrană microbilor.

Veronica Lazăr, medic microbiologie-imunologie: „Fierul este sechestrat în celule, așa se explică de ce la doar câteva ore după debutul unei infecții. Tot fierul e sechestrat în celule, nimic nu se mai eliberează. Se închid și porțile cetăților”.

La câteva ore după debutul unei infecții, fierul din organism e foarte scăzut. Aceasta se vede în analizele de sânge. Așa vrea chiar sistemul imunitar. Evitați carnea, produsele din carne și suplimentele cu minerale, când începe să curgă nasul. Sau când aveți febră.

Dar nu limitați apa cu electroliți.

Coriolan Ulmeanu, medic spitalul Grigore Alexandrescu: „În condiții de pierdere de apă și electroliți, copilul nu trebuie să primească doar apă, ci apa cu electroliți. Adică acele săruri de rehidratare orală, care se găsesc pe piață. Noi avem sarcina de la Societatea europeană de pediatrie să învățăm populația să dea săruri de rehidratare orală, în momentul când ei pierd apă și electroliți”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult