Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă la nivel hormonal cu un copil care are kilograme în plus și nu-și poate controla senzația de foame

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un copil care are kilograme în plus nu își poate controla senzația de foame. Acesta deoarece informațiile dintre creier și hormoni nu mai sunt corecte. ”Nu mai mânca”, spus unui copil nu are sens.

Ne jucăm cu 2 hormoni. Grelina crește foamea. Leptina determină sațietatea.

Dr. Bogdan Pascu, endocrinologie pediatrică: „Când sunt nemâncat, încep să cresc grelina. Și leptina rămâne în zona inferioară. Când manânc, grelina scade și crește leptina. Ele sunt într-o contrabalansare constantă”.

Din creier pleacă hormoni care reglează apetitul. În organism există alți hormoni produși de pancreas, stomac, intestin și țesutul adipos. Trimit informații permanent către creier. Despre apetit.

Copilul se îngrașă. Aceste informații încep să circule greșit. Apetitul copilului nu mai unul normal, ci urmează haosului creat de hormoni.

Apare așa numita leptino-rezistență - adică nu mai simțim sațietatea. Apare insulino-rezistența. Hormonul insulină nu mai duce zahărul din sânge în celule. Zahărul rămâne în cantitate mare în sânge.

Dr. Bogdan Pascu, endocrinologie pediatrică: „Odată că am intrat în acest cerc vicios, practic capacitatea de a controla acest apetit e depășită pentru că ajung să cad pradă acestor hormoni. De aceea scăderea bruscă în greutate prin infometare, copilul cade victima pentru că nu poate rezista. Toți hormonii se năpustesc asupra copilului să mănânce”.

În copilarie, medicul conduce programul alimentar pentru scăderea în greutate. Alimentele sunt diverse, zilnic. Și nu poate fi vorba de înfometare. Pentru că nu funcționează.

Medicul încearcă să păcălească acești hornoni, care controlează apetitul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult