Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă cu vasele de sânge atunci când se instalează menopauza. Recomandarea medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Odată cu menopauza, vasele de sânge nu mai au protecție naturală. Tratamentele hormonale acționează și la nivelul acestora.

Tratamentul de substituție hormonală nu reduce doar simptomele menopauzei, ci re-echilibrează toate sistemele metabolice, în care are o contribuție hormonul estrogen. Aceasta înseamnă spre exemplu că apare protecția împotriva aterosclerozei.

Femeile se nasc cu un număr fix de celule reproducătoare în ovare. Se consumă de la prima menstruație. În fiecare ciclu lunar încep să se dezvolte câteva celule reproducătoare, în formațiuni cu lichid, numite foliculi.

Dintre acestea se selectează un singură care va ajunge la maturitate și poate fi fecundată. Celelalte care au pornit la drum mor. Menopauza înseamnă consumarea tuturor celulelor reproducătoare. De la 40 de ani însă, aceste celule nu mai au calitatea de a forma un embrion sănătos.

Dr. Cristiana Odukoya, medic specialist ginecolog: „Dacă la o pacientă de 40-42 de ani putem să avem nevoie de undeva la 24 de ovocite ca număr - recoltate la procedura de fertilizare în vitro ca noi să avem un embrion corect genetic. Vârsta reprezintă cel mai important factor”.

Aceasta în obținerea unei sarcini. La menopauză, nu mai există deloc celule reproducătoare. În același timp, hormonii - estrogen, progesteron și testosteron se prăbușesc.

Terapia de substituție hormonală înseamnă administrarea acestor hormoni pe care îi produce în mod natural ovarul. Previn simptomele neplăcute asociate menopauzei. De asemenea, terapia hormonală previne apariția bolilor cardio-vasculare. Vedem stratul intern al arterelor. Hormonul estrogen le protejează.

Dr. Anca Sultan, medic specialist ginecolog: „Estrogenul este un protector important la nivelul stratului intern al arterelor. Cu ajutorul acestui estrogen, arterele se contractă și se dilată sub presiune fluxului de sânge. Când estrogenul numai este, aceste vase devin mai rigide”.

Terapia hormonală încetinește aceste fenomene.

Dr. Anca Sultan, medic specialist ginecolog: „Conform protocoalelor, terapia ar trebui începută în perioda de perimenopauză, când apar primele simptome, dacă nu, măcar în primii 10 ani de la instalarea menopauzei pe o perioadă de 5-10 ani și până la împlinirea vârstei de 60 de ani”.

Menopauza precoce se instalează înainte de 45 de ani. Menopauza fiziologică, după această vârstă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult