Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă cu somnul nostru dacă bem o cafea la ora 12:00 ziua. „Crește hormonul numit grelină”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Beau o cafea la prânz. La ora 12 noaptea, jumătate din acea cafea încă îmi circulă în sânge. Vedem imediat ce greșeli facem ziua, că să stricăm noaptea.    

Dr. Marius Sava, medic specialist somnologie: „Dacă eu consum o cafea la ora 12, la 12 noaptea mai am jumătate din cafea, care circulă în corp, dar dacă mai consum o cafea la ora 4-5, nu mai putem să dormim. Melatonina are un vârf seara, dacă ignori senzația, melatonina începe să scadă, nu îți mai este atât de somn, scade melatonina, crește hormonul numit grelină. Ți-e foame, nu dormi, te duci să mănânci, te îngrași”.

Andreea Groza: 43 de centimetri, cel mult, circumferința gâtului în cazul bărbaților. 41 de centimetri, cel mult, în cazul femeilor. E mai mult? Cel mai probabil nu dormiți bine, și nu luați suficient aer în timpul somnului.

Apare sforăitul, pentru că vibrează laringele. Respirația scade la jumătate. Apare apoi apneea, oprirea completă a respirației, când gâtul e gros. Scade oxigenul din sânge, crește dioxidul de carbon. Crește riscul accidentului vascular cerebral. Apar aritmii. Apare rezistența la insulină, și apoi diabetul.

Dr. Marius Sava, medic specialist somnologie: „În 80% din cazuri, cauza e obezitatea, ca să nu mai ai o obstrucție în somn, scazi în greutate”.

Citește și
Bill Richardson
Şoc în lumea politică din SUA: Fostul diplomat Bill Richardson a murit în somn la vârsta de 75 de ani

Oboseala în timpul zilei, senzația de somn în timpul zilei. Nu știți, că nu respirați noaptea, există un test obiectiv.

Unui pacient de 32 de ani i s-a oprit respirația, în somn, de nouă ori. Până slăbiți, acest aparat introduce un flux constant de aer. Nu se mai oprește respirația în somn.

Dr. Marius Sava, medic specialist somnologie: „Omul, care respiră greu, vine la mine. Nu are o problemă la plămâni, la inimă, creierul funcționează normal. De ce respir greu? De la câteva kilograme în plus, dar nu e conștient de lucru acesta. Cum, domnule, pentru kilogramele astea? Da, pentru kilogramele astea!”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult