Ce este epilepsia și cum se manifestă la copii. Explicațiile medicilor, la Doctor de Bine
Your browser doesn't support HTML5 video.
Două crize într-un interval mai mare de 24 de ore, așa este pacientul suspicios de epilepsie.
Epilepsia înseamnă că, în activitatea electrică a creierului, apare o furtună. Această furtună determină comportamente neobișnuite sau chiar pierderea cunoștinței.
Dar o criză poate avea și alte cauze, așa că iată cum este în cazul copiilor.
Cristina Moțoescu, medic primar neurolog: „Când vine un copil la camera de gardă se face diagosticul, diferenția dintre criza epileptică și una non-epileptică. Manifestările non-epileptice sunt frecvente la copii din cauza lipsei maturării cerebrale. Avem multe crize care mimează crizele de epilepsie. Noi primim copii cu diagnostic cu sindrom epileptic, el nefiind de fapt epilepsie.mMaturarea cerebrală este normală, este fiziologică și odată cu trecerea timpului dispar aceste manifestări. Spunem părinților „Filmați evenimentul să vedem noi cu ochii noștri ce face copilul” Părintele povestește ce-l impresionează pe el. După evaluarea clinică, urmează investigația numită EEG, care determină tocmai activarea electrică a creierului”.
Dintre epilepsiile corect diagnosticate în cazul copiilor, un sfert sunt auto-limitate. Ce înseamnă asta?
Cristina Moțoescu, medic primar neurolog: „Conform ghidurilor actuale, pentru unele forme de epilepsie auto-limitate putem să nu mai dăm medicație. Ele se autolimtează cu odată cu vârsta. Copiii vor fi liberi după o periodă de timp de această boală, sunt mulți dintre copii care au acestă formă de epilespie”.
În funcție de locul din creier unde apare criza, manifestările sunt extrem de diverse. Poate apărea doar o simplă privire în gol sau, dacă cel mic scrie, va vedea frazele disparate.
Orice manifestare neobișnuită are nevoie de evaluare medicală. Formele grave întră în categoria – epilepsii progresive, epilepsii genetice sau epilepsii care apar în bolile auto-imune.