Ce este anemia feriprivă și cum se diagnostichează. ”Dăm multivitamine la toată lumea, e o greșeală fantastică”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Anemia înseamnă scăderea valorii hemoglobinei din sânge. Hemoglobina este proteina din sânge, care transportă oxigenul prin tot organismul.
Prof. dr. Daniel Coriu, medic primar hematolog, Spitalul Fundeni: ”Mă duc la medic, medicul îmi recomandă hemogramă, pune diagnosticul de anemie și caută cauza. Să nu facem ce din nefericire se întâmplă, din nefericire în practica curentă dăm fier la toată lumea, dăm multivitamine la toată lumea la orice fel de anemie, e o greșeală fantastică!”.
Analizele uzuale se completează cu testul numit feritină, care evaluează depozitele de fier din organism.
Anemia feriprivă este un simptom. Organismul pierde undeva sânge. Cum se investighează? În cazul femeilor, chiar dacă vorbim de un proces fiziologic - menstruația - fluxul mare de sânge poate să arate boli ginecologice. Sau endocrine. Anemia cere consultație ginecologică sau endocrinologică.
Organismul are metode de a compensa anemia
În cazul ambelor sexe, anemia feriprivă implică verificarea stomacului și a colonului.
Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog: ”Tubul digestiv e o altă cauză prin care fierul se poate pierde din organism, ne trebuie o colaborare cu medicul specialist de gastentologie evaluează tubul digestiv”.
Stomacul, dar și colonul pot să piardă sânge în cantități mici, dar constante. Din păcate, inclusiv cancerele determină acest simptom. Odată identificat locul prin care pierdeți sânge anormal și eliminată cauza, organismul se reface singur.
Prof. dr. Daniel Coriu, medic primar hematolog: ”Îi opresc cauza, îi dau ce îi lipsește și își va corecta singur hemoglobina, prin forte proprii, lăsăm organismul să își facă datoria”.
Organismul are metode de a compensa anemia. Dar dacă arterele au deja depuneri de colesterol, anemie determină reacții în lanț.
Dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog: ”Odată ce în circulație avem puțin oxigen din cauză că avem anemie, atunci inima, în secunda acestei situații de criză, răspunde prin creștere bătăilor, poate să aibă și artere coronare afectate și atunci asocierea dintre oxigen puțin cu coronare afectează, adică furtune care nu mai conduc sânge – lucrul acesta poate să aducă la o ischemie rapidă cardiacă, care uneori din cauza anemiei severe plus minus afectarea arterei, poate să ducă la infarct miocardic”. Hemoleucograma arată anemie și nu sunteți vegetarian? Atunci mergeți la medic pentru diagnostic complet.