Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este afazia și cum trebuie să ne comportăm cu persoanele care au această afecțiune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Afazia este o tulburare neurologică de limbaj, care poate apărea după un accident vascular cerebral ori a unui traumatism cerebral.  

Pacienții nu se mai pot exprima clar, pentru că zona din creier care îi ajută să articuleze cuvintele este afectată.

Dar, cu multe exerciții specifice făcute la recomandarea logopedului, vorbirea se poate repera total sau parțial.

Atenție, specialiștii recomandă să aveți răbdare atunci când vorbiți cu o persoană care are afazie pentru a-l încuraja să aibă răbdare în procesul recuperării.

Andreea Gheorghiu, psiholog - logoped: „Afazia nu afectează inteligența, afectează doar părțile componente ale limbajului, dar persoana în continuare gândește, în continuare poate realiza conexiuni logice, se poate implica în sarcini, în activități. Important este să nu le vorbească ca unor copii. Intenția de a vorbi un pic mai tare ca unei persoane surde sau ca unui copil.

Hai să facem, hai să mâncăm, hai să...este de evitat pentru că persoana adultă are aceeași inteligență pe care o avea înainte și se simte cumva demoralizat. Dacă încercăm să-l ajutăm cu un cuvânt, el a vrut să spună pantofi și noi vrem să ne gândim la papuci și spune, pa... și eu îl completez, îl ajut - papuci și el vrea să spună pantofi.

Citește și
doctor de bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

L-am derutat, l-am blocat, îi creezi o stare de anxietate. Îl lăsăm în pace, își găsește cuvintele, nu intervenim peste, avem răbdare.”

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană cu afazie, ce exerciții trebuie făcute și cum anume, aflați din emisiunea „Doctor de bine”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult