Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce are în comun bula de dioxid de carbon cu un medicament?

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aparent nimic. Ambele ajung însă rapid în sânge fără să urmeze tot procesul digestiei. Cum ne protejăm de ingestia accidentală a unui medicament?

Stomacul uman e un fel de sită.

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu: „Stomacul este și el o membrană prin care trebuie să treacă lichidele. Apa, alcoolul, drogurile, dioxidul de carbon și medicamentele se absorb direct din stomac. Dacă ne doare capul și luăm o aspirină ne trece într-un sfert de oră.”

Nu 8, 9, 10 ore cât durează toată digestia unui aliment care va fi absorbit în sânge după ce trece de stomac și e mărunțit în intestinul subțire. Abia apoi e preluat de circulația sanguină.

Preluăm această informație tehnică despre organism și vedem cum putem să ne ajutăm în cazul unei intoxicări. Concret, ingestia accidentală de medicamente, posibilă adesea în cazul celor mici.

Citește și
Cozonacul de Crăciun, cel mai bun dulce din punct de vedere nutritiv. De ce trebuie mâncat la 24 de ore după ce e făcut
Cozonacul de Crăciun, cel mai bun dulce din punct de vedere nutritiv. De ce trebuie mâncat la 24 de ore după ce e făcut

Spitalul Grigore Alexandrescu, secția de toxicologie. Cele mai multe intoxicații accidentale apar în grupa de vârstă 0-5 ani. Frecvent, sunt consumate, accidental, medicamente împotriva hipertensiunii arteriale și antidepresive.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu toxicologie, Spitalul Grigore Alexandrescu: „O singură tabletuță poate să inducă în decurs de 30 de minute de la ingestie tulburări cardiovasculare și neurologice foarte severe. Agitație neuropsihică marcată.”

Se numește cărbune activ sau cărbune activat. Și ar trebui să fie în farmacia de acasă a oricărei persoane. În cazul ingestiei accidentale de medicamente, luați imediat o doză de cărbune activat sau dați-I imediat copilului. Doza antidot cărbune activat este 1 gram/ kilogram corp.

Aceasta pâna vine ambulanța. Cărbunele activat are pori mici care adsorb în stomac medicamentul ingerat accidental și nu îl lasă să treacă în circulația sanguină. Același cărbune activat are rol de protecție și după ingestia altor substanțe care urmează aceeași rută. Dioxid de carbon, drogurile, alcoolul.

Este un antidot ieftin și la îndemâna oricui. Din nou, în caz de accident, se folosește un gram de cărbune activ per kilogram corp.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult