Ce afecțiune reduce definitiv șansa de a avea un copil. Sfatul medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din păcate, aceste infecții nu dau simptome. Singura șansă se le descoperiți este controlul anual la medicul ginecolog.
Dr. Corina Gică, medic primar ginecolog: „Toate paceintele, care ajung la noi înainte de sarcină sau dacă suferă de infertilitate, sunt supuse obligatoriu acestui test.”
Analizele de laborator caută și infecția cu microbul clamidia. Se ia prin contact intim, neprotejat de prezervativ. Odată prezentă infecția, nu dă simptome. Dar, fără tratament la timp, înseamnă să pierdeți șansa de a face un copil pe cale naturală. Dr. Dorina Codreanu, medic primar infertilitate: „Nu dă simptomatologie, produce o inflamație a trompelor care de obicei e silențioasă și care, în timp, duce la înfundarea lor.”
În țările din Europa de Vest, femeile sub 25 de ani fac screening pentru clamidia. Infecția, lăsată să evolueze, va produce aderențe în trompele uterine și inflamație. În trompă, se produce fertilizarea. Există inflamație, nu mai e posibilă, și nici prin fertilizare in vitro.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar infertilitate: „Problema ar fi că la fertilizare in vitro, această trompă trebuie explusa definitiv pentru că lichidul acumulat în trompă asta ne scade șansele de implantare cu 50%. De obicei e de preferat să se scoată trompa cu totul pentru că aici e o inflamație permanentă.”
De la 20 de ani, mergeți ani de la la control la medicul ginecolog. În control, intră și analize bacteriologice.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , sanatate , infertilitate , fertilizare
Dată publicare: 06-03-2024 09:23