Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când analizele sunt bune. Ce investigații se fac

Your browser doesn't support HTML5 video.

Chiar dacă toate analizele cuplului sunt bune, sarcina poate să nu apară, iar în acest caz vorbim despre infertilitate neexplicată. Analizele la nivelul celulelor reproducătoare pot arăta cauza infertilității  

Un an de contacte intime, regulate și neprotejate - acesta este intervalul de timp în care o sarcină trebuie să apară. Nu apare, aveți nevoie de analize la un specialist în infertilitate. Există însă și situația în care nu există nici o cauză evidentă a infertilității.

Dorina Codreanu, medic primar infertilitate: „După toate investigațiile uzuale, nu găsim practic o cauză a infertilității. De obicei, diagnosticul de infertilitate neexplicată se pune atunci când spermograma este normală, trompele sunt permeabile. Femeia are ovulație, nu există o patologie a uterului vizibilă - gen fibroame, polipi, endometrioză și atunci discutăm noi de infertilitate neexplicată”.

După aceste teste, medicii fac și analize imunologice, dar și analize genetice. Ori investigații ale mucoasei uterine, unde pot fi găsiți markeri ai inflamației.

Uneori, cauza infertilității apare abia la fertilizarea în vitro. În laborator, embriologii pot să constate de exemplu că celulele reproducătoare masculine nu au tocmai o enzima, obligatorie pentru fertilizare.

Citește și
test de sarcina
Infertilitatea, în creștere în Europa. Cum afectează poluarea și zgomotul urban femeile care vor să rămână însărcinate

Dorina Codreanu, medic primar infertilitate: „Uneori, acești spermatozoizi, deși au forma și mobilitate normală, le lipsește fix această enzimă. Ajungem la fertilizare în vitro, constatăm că nu se fertilizează niciun ovocit, și atunci avem explicația - iată de ce nu s-a întâmplat în acel cuplu să apară sarcina”.

Fertilizarea în vitro standard înseamnă că, în laborator, se pun împreună în același vas - celule reproducătoare feminine și celule reproducătoare masculine. Cel mai bun spermatozoid va fecunda un ovocit. Apoi, după câteva zile, embrionul va fi pus direct în uter.

George Porumb, embriolog: „Dacă proba de spermă este bună, putem folosi metoda de fertilizare standard, dacă proba de spermă prezintă modificări în ceea ce privește concentrația, morfologia și mobilitatea, putem folosi injecția intra-cito-plasmatică a spermatozoidului prin care alegem sub microscop cel mai bun spermatozoid și îl injectăm sub microscop direct în ovocit”.

Așa apare sarcina. Dacă aveți mai mult de 35 de ani și sarcina nu apare în 6 luni, mergeți direct la un specialist în infertilitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult