Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât durează sezonul gripal. Medicii spun că nu este târziu să ne vaccinăm

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sezonul gripal ține între șase și nouă săptămâni. Noi suntem în cea de-a patra săptămână, dar şi acum e utilă vaccinarea anti-gripală.

Imunizarea împiedică apariția gripei, nu doar că protejează de manifestările grave ale acesteia. Explicaţii în Doctor de bine.

Câteva tipuri de virusuri gripale circulă în prezent în același timp. Vaccinarea anti-gripală se folosește larg din anii `80. Se cunosc toate posibilele reacții post vaccinare.

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Este o vaccinare cu un profil de siguranță foarte bun și această vaccinare previne gripa. E o diferență semificativă între vaccinarea antigripală și vaccinarea Covid. La vaccinarea anti-covid protecția față de infecție este parțială, e o protecție importantă față de formele severe de boală. La gripă e o protecție față de boală. Practic te vaccinezi, nu faci boala”.

Încă puteți să vă vaccinați anti-gripal

Protecția apare în două săptămâni. De ce?

Citește și
Flurona
Al doilea deces de “flurona”, infecție simultană cu gripă și Covid-19, în România

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Încă este utilă vaccinarea. Încă o săptămână sau chiar două se pot vaccina. De ce spun o săptămână sau două? Pentru că, după vaccinare, mai sunt necesare încă două săptamâni până la dobândirea titrului protector de anticorpi. Recomandările astea nu înseamnă niciun fel de încălcare a dreptului și a libertăților oamenilor, ci înseamnă dreptul de a lege corect și informat pentru tine. Este dreptul de la a alege”. După cele nouă săptămâni virusurile gripale nu dispar, dar vor continua să infecteze tot mai puțini oameni. Vaccinul antigripal se poate administra inclusiv gravidelor.

Cum interacționează cu sistemul imunitar

Limfocitele B și T sunt componente ale sistemului de apărare. Circulă în sânge. Au viață lungă și memorie. Păstrează amintirea primul contact cu un virus și vor fi capabile să intre în acțiune repede.

Imunizarea asigură această primă întâlnire. Nu va apărea boala, dar limfocitele B și T vor fi pregătite în caz de contact cu virusul și vor lupta eficient.

Nu uitați de spălatul des pe mâini - face diferența

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Ducând mâna la gură sau la ochi - și prin secreții lacrimale se poate elimina virusul - pur și simplu ne contaminăm mâinile și ne reinfectăm. Contaminăm și obiectele din jurul nostru sau dăm mâna cu o persoană. Aceasta duce mâna la gură și se infectează”.

Virusul gripal e protejat de proteinele din salivă și își menține capacitatea infecțioasă în salivă. De aceea, în sezonul infecțiilor respiratorii, spalați-vă mâinile cât mai des.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult