Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de des este recomandat examenul cardiologic. Inclusiv pacienții sănătoși trebuie să meargă la analize

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe curent electric, așa funcționăm. Creierul percepe informațiile din mediu, după ce acestea au fost transformate în impulsuri electrice.  

Inima fucționează tot electric, cu generator și tablou de comandă. Ce se întâmplă când apar fluctuații nedorite? Facem povestea electricității în organismul uman. Explicăm la Doctor de bine.

Energia electrică. Inima funcționează datorită acesteia. Pentru că o numim organ vital, are și centrală electrică. O găsim în cămăruța superioară, numitră atriu drept. Ne explică un expert în electro-fiziologie.

Elena Ene, medic primar cardiolog: „De la nivelul acestui generator curentul electric e transmis pentru a facilita contracția, funcția de pompă a inimii, de anumite cabluri electrice care se formează în viața intrauterină”.

Între camerele superioare ale inimii și cele inferioare, structuri inteligente filtrează toate semnalele electrice.

Citește și
Doctor de Bine
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 septembrie 2023

Acest centru de control împiedică inima să nu aibă activitate electrică prea rapidă.

Inima funcționează independent, ca un aparat electric care își auto-produce energia. Are însă și o cale de comunicare electrică direct din creier.

În felul acesta, spre exemplu, emoțiile fac inima să bată mai repede. Aceste aritmii nu se tratează. Pentru restul există tratament.

Pulsul are valoare normală între 60 și 100 de bătăi pe minut. Anomalii ale pulsului înseamnă sub 60 de bătăi pe minut. Se tratează printr-un stimulator cardiac.

Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiolog: „Răul se poate traduce în oboseală, lipsă de aer, senzația că nu intră suficient aer, stare de leșin. Artimiile cu puls crescut înseamnă peste 100 de bătăi pe minut, dar nu la efort. Cele mai frecvente sunt așa numitele fibrilații atriale”.

Irina Macovei Dorobanțu, medic specialist cardiolog: „Izolăm lângă venele pulmonare impulsurile care nu ar trebui să existe și există în fibrilația atrială. Nu se mai pot propaga. Se izbesc de un gard.E precum izolirband, când vrem să izolăm niște fire”.

200-300 de impulsuri pe minut greșite. Nu lasă inima să se relaxeze. Tocmai în relaxare se umple cu sânge oxigenat de la plămâni. Simțiți că inima bate prea repede? Din păcate, o parte dintre pacienți nu simt acest conflict. Așa apare direct accidentul vascular cerebral. Aceasta pentru că în inimă se formează cheaguri de sânge care pleacă direct în creier.

Sodiu, potasiu, magneziu și calciu. Electroliții sunt implicați în generarea impulsurilor electrice ale inimii. Deficitul lor dereglează circuitele electice. Deficit apare în vărsături, diaree ori în boli renale.

Toți adulții sănătoși au nevoie de examen cardiologic anual. Este unul dintre cele mai importante. În acesta intră și ecografia cardiacă și examenul EKG.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult