Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carnea făcută la grătar deasupra cărbunilor, echivalentul a zece pachete de țigări

Your browser doesn't support HTML5 video.

Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi ne afumă cât zece pachete de ţigări. Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, devine fumător cronic, chiar dacă nu are acest viciu.

E greu să renunțăm la gustul micilor, de exemplu, dar avem o alternativă, mai puţin nocivă.

O țigară are 1 mg de gudron. 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.

Un grătar și un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.

„Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul. Noi spumem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

Și, totuși, gustul unic nu ne dă pace. Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă - cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament încercăm o metodă a la francaise.

Citește și
Alimente
Alimentele eficiente care oferă sațietate maximă și aport caloric redus

Coarda de viță de vie. E aruncată de viticultori - ca producția de struguri să fie mai mare. Din această coardă rezultă, prin ardere, o cantitate infimă de gudron. Și o aroma intensă, care se mixează în friptură. Francezii folosesc aceste lemnișoare, care cresc spontan și în România. Și le vând pe post de delicatesă.

Astfel rezultă cel mai puțin nociv grătar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult