Care sunt precauţiile în cazul oricărei intervenţii chirurgicale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Diabet înseamnă glicemie peste 126. În acest moment, riscurile cardio-vasculare se dublează. E motivul pentru care glicemia se măsoară la fiecare șase luni. chiar dacă, aparent, nu aveți probleme de sănătate.
De asemenea, tensiunea arterială trebuie măsurată la fiecare șase luni. Șapte milioane de români suferă de hipertensiune, două milioane. de diabet. Vorbim, însă, despre cei diagnosticați.
Diabetul și hipertensiunea lovesc, simultan, rinichii.
Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: „Pe de altă parte, se mai poate lărgi filtrul rinichiului și acesta începe să piardă chiar proteine. Acest lucru se întâmplă când se asociază cu diabetul.” Rinichiul pierde proteine anormal. Situația poate duce până la așa numita acidoză metabolică, o intoxicație care generează colaps.
Glicemia care nu este ținută în control, nu lasă un diabetic, spre exemplu, să se vindece normal, după intervenții chiar minore, deoarece în organism apar produși chimici numiți corpi cetonici, care nu lasă celulele să se vindece. Vascularizația periferică, cea mai fină, este de asemenea afectată. Vascularizație periferică găsim, spre exemplu, în cavitatea orală. Andi Dragus, medic stomatolog: „Dacă avem glicemie între 120 și 150, putem interveni. Trebuie să își țină această glicemie, controlat, cam două-trei saptămâni.”
În cazul unei intervenții chirugicale, inclusiv cele stomatologice, tensiunea trebuie să fie sub 15. Și mai este o precauție standard în cazul oricari intervenții.
Andi Dragus, medic stomatolog: „Cei care iau anti-coagulant, trebuie să întrerupă anticoagulantele, stabilim cu medicul când întrerupem, ce întrerupem.”
Toate aceste elemente intervin în procesul normal de vindecare.