Care sunt organele țintă ale diabetului, atunci când boala nu este ținută sub control. Avertismentul medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vedem chiar acum și de ce durerea în timpul mersului este un motiv să ajungeți la medic cât mai repede, dacă aveți diabet.
Glicemie mare sau zahăr prea mult în sânge. Adică diabet neținut în control. Zahărul se lipește de proteine și le modifică funcția.
Se întâmplă la nivelul rinichilor. Vor filtra mai mult sânge. Vor funcționa peste 100%. Rata de filtrare e aratată de analiza de sânge numită creatinină.
Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic priamar nefrolog: "Vedem că funcționează 140%. «E foarte bine, ce bine îmi funcționează rinichiul». Asta în timp duce la moartea unor celule din interiorul rinichiului. Deci, primul lucru care se întâmplă: celulele legate de glucoză, care a stat mult în sânge, funcționează altfel decât normal. Mai întâi prea mult. Prin sita rinichului trec mai multe proteine, mai mulți factoti de creștere, care tot proteine sunt și asta se vede în rinichi ca fibroză și slceroză, ceea ce duc la moartea unor celule".
Adică scade definitiv capacitatea rinichilor. Examen de urină anual. Erecomandat, dacă aveti glicemie mare. Și analiza de sânge numită creatinină. Există medicamente care mențin funcția rinichiului - o perioadă mai lungă de timp.
Diabetul neținut în control atacă așa numite organe tintă. În afară de rinichi, vedem retina, nervii. Și, în principal, vasele de sânge.
Frecvent apar complicații la nivelul picioarelor.
Dr. Rareș Nechifo,r radiologie internențională: "La nivel picioarelor, vasele de sânge afectate sunt mici, sub nivelul genunchiului. E important de știut, chirurgul vascular repară vasele mari – din abdomen, pelvis, coapsă. Dar nu cele mici, de sub nivelul genunchiului. Un pacient diabetic trebuie intervenit la timp endovadcular, prin interiorul vaselor de sânge".
Cum vă puteți da seama că există o problemă a vaselor mici de sub genunchi?
Dr. Rareș Nechifor, radiologie internențională: "Dacă la mers apar dureri, crampe în gambă, la o distanță de mers de 500 de metri, apoi de 200, apoi în repaos. Mușchiul are nevoie de mai mult sânge, vasele dau o cantitate limitată, când acea cantitate nu mai e suficintă, apare durerea. E un semn clar că e o problemă vasculară, care are nevoie de tratament endovascular".
În interiorul vaselor, se pot pune baloane active farmacologic. Împiedică vasele să se închidă. Sau stenturi. Intervențiile nu dor.