Care sunt diferențele între ouăle de țară și cele de la găini crescute în hale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nu discutăm care-a fost primul, dintre ou și găină... însă pe piață există în prezent patru tipuri de ouă. Cele organice, apoi cele de la găini crescute în aer liber, de la păsări ținute în hale, la sol, și în fine din ferme avicole cu baterii. Dintre toate, cu siguranță acesta a fost cel dintâi - oul găinii de țară.
Într-adevăr, tabloul valorilor nutriționale ale oului "vesel" arată că e mai puțin caloric decât ne așteptam - 136 de calorii la suta de grame. Conține 9% grăsimi, dar cele trans, dăunătoare organismului, lipsesc cu desăvârșire. Mai mult, încărcătura în proteine e mare și superioară ouălor care provin din ferme avicole.
La țară, găinile își fac singure programul - când caută insecte în iarbă și viermișori în pământ, când fac băi în praf, când beau apă și când dorm sub copaci. În cazul celor crescute în hale închise, când se închide becul, tot păsăretul dă automat stingerea! Iată de ce, în primul caz, găinile sunt numite "vesele" sau "fericite"… Li se respectă ritmul biologic, așadar sunt mai productive, iar contactul cu mediul le asigura o rezistență sporită la boli.
Cum gătim ouăle? Răspunsul scurt e de preferat cât mai simplu.
Fierte, cu gălbenușul moale, cele din sursă sigură sunt excelente. Apoi omletă friptă într-un strop de ulei de măsline. Dar... nu exagerați! Limita optimă pentru echilibrul dietei e 5-6 bucăți pe săptămână.