Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este diferența dintre intoleranță și alergie la un aliment și cum se manifestă acestea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Am intoleranță la roșii ori la nuci ori pâine? Cum pot să îmi dau seama că nu e alergie? Venim cu explicații.

Analize specifice fac diferența, iar tratamentul este țintit. Facem și noi diferențele.

Dr. Simona Rotaru, biolog: ”Unul din produse poate fi mărul, gustare mea de la 11 compusă din acest măr să nu facă bine. Peste câteva ore începe balonare, se umflă, aceasta e reacția la intoleranța organismului”.

Intoleranța alimentară înseamnă lipsa unor enzime din aparatul digestiv. Organismul nu e capabil astfel să digere corect anumite tipuri de alimente. Pot apărea crampe, balonare, uneori diaree.

Simptomele sunt limitate la nivelul aparatului digestiv. Simptomele depind de cantitatea pe care o consumați. Iată un exemplu clar.

Citește și
alergie
CSID. Care este cel mai frecvent tip de alergie din România

Dr. Brândușa Petruțescu, medic imunolog: ”Intoleranța la lactoză, extrem de frecventă. Consumăm o linguriță – două de lapte, nu avem probleme. Dar la o cantitate mare de lapte apar probleme. Nu mai poate fi metabolizată lactoza, deci o problemă la nivelul intestinului, unde se află enzima care metabolizează lactoza, apar diaree, dureri, balonare”.

 

Medicul imunolog face diferența și indică tratamentul corect

 

Acestea nu sunt însă severe. Alergia la un aliment implică reacția sistemului imunitar la acel aliment. Vorbim despre un răspuns aberant. Reacțiile severe apar indiferent de cantitatea consumată.

La urme din aliment poate apărea chiar șocul anafilactic, care are nevoie de urgență de adrenalină autoinjectabilă.

Dr. Brândușa Petruțescu, medic imunolog: ”Riscul vital e mai mare la alergii decât la intoleranță, dar și frecvența în populație e mai mică, cam de 10 ori mai rare”.

Medicul imunolog face diferența. Și tot acesta va indica tratamentul corect.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult