Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cancerul la sân și riscurile ignorării vizitelor ginecologice în pre-menopauză

Your browser doesn't support HTML5 video.

Odată ce începe pre-menopauza, se reduce numărul vizitelor la medicul ginecolog. Cele mai multe paciente cred că, dacă a trecut perioada fertilă, controlul ginecologic nu mai este important. Realitatea este contrară.  

Fie că vă aflați în perioada fertilă, fie că ați ajuns la pre-menopauză sau la menopauză, vizita la medicul ginecolog se face anual, în lipsa simptomelor.

De ce? Principalul factor de risc pentru cancerul de sân și pentru cancerele aparatului genital este chiar sexul feminin. Pe masură ce trece timpul, se adaugă și factorul de risc vârsta, conform statisticilor.

Ce înseamnă un control ginecologic complet?

Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica ginecologie: „Controale trebuie făcute la timp, o spun oricărei paciente. Controlul clinic genital trebuie făcut la fiecare an, fără să aibă patologie și ecografia transvaginală. Cu aceeași ocazie recoltezi și Papanicolau pentru cancerul de col uterin pentru că știm foarte bine că acesta se manifestă inițial prin modificări precanceroase care se văd la Papanicolau.”

Citește și
ddb
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

Testul Papanicolau arată modificări celulare la nivel colului uterin. Pot fi tratate înainte de apariția cancerului de col uterin. Ecografia transvaginală arată starea ovarelor.

Dar și starea endometrului. Vorbim despre mucoasă, care se elimină la menstruație, în lipsa unei sarcini. Endometrul îngroșat arată suspiciunea de boală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult