Bolile autoimune care se declanșează după naștere. Ce este recomandat să faceți la trei luni după ce ați născut
Your browser doesn't support HTML5 video.
De aceea este important ca viitoarea mama să mergă la control endocrinologic înainte, în timpul sarcinii, dar și după. Mai multe detalii la „Doctor de bine”.
Înainte de sarcina programată aveți nevoie de examen complet ginecologic.
Doctor Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: „Examenul ginecologic complet înseamnă un consult ginecologic cu recoltare de Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală și ecografie bilaterală”.
De asemenea, și de analizele uzuale de sânge și de urină. În analizele uzuale se includ markerii pentru tiroidă numiți TSH și testul FT4. Aceștia arată cum funcționează tiroida. De ce se recomandă înainte de sarcină?
Toate organele și sitemele au receptori pentru hormonii tiroidieni. Sarcina este una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru această glandă. Tiroida își mărește volumul în sarcină. Crește, de fapt, nevoia de hormoni.
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog doctor biologie: „Femeia ia mai multe kilograme, în primele 18 saptămâni, tiroida fătului nu funcționează, crește nivelul de sânge și atunci tiroida mamei se mărește ca să dea hormoni tiroidineni și mamei și copilului. Daca tiroida mamei nu era suficient de bine chiar dacă funcționa bine înainte, când e o nevoie crescută apare hipotiroirsumul - nu mai face față și atunci trebuie să îi dai hormoni tiroidieni suplimentari”.
Se evaluează tiroida înainte de sarcină și în timpul acesteia. Dacă înainte de sarcina aveți o boală autoimună cu manifestare pe tiroidă, sarcina o să liniștească afecțiunea. Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog doctor biologie: „Într-o boală autoimună, din fericire mare, pentru că mama trebuie să își accepte copilul care e ca un corp străin, iar imunitatea și bolile autoimune se liniștesc după naștere. Imunitatea mamei revine la normal”.
Și atunci, orice boala autoimună care privește acesta glandă, revine.
Aveți nevoie de evaluare după naștere la trei, șase și la 12 luni, fie că aveți sau nu o boală autoimună. La trei luni după naștere, statistic, se declanșează cele mai multe tiroidite autoimune.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copil , nastere , doctor de bine , emisiune , mama , tiroida , boli autoimune
Dată publicare: 03-08-2022 08:00