Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Boala care este o amenințare reală pentru tineri. Debutează cu simptome banale și se poate ajunge la deces în 48 de ore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Meningita bacteriană poate să apară și în urma unui sărut. De aceea, adolescenții și tinerii sunt în cea mai largă grupă de risc pentru această infecție gravă a sistemului nervos.  

Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, în special vara. Afectează sistemul nervos.

Meningita bacteriană este o infecție gravă, care debutează cu durere în gât, febră mare și durere de cap intensă. Vorbim despre o urgență, care poate fi prevenită.

Violeta Briciu, medic primar boli infecțioase: „Meningitele pot să apară în plină stare de sănătate. Persoana se simte bine și brusc apare durerea de cap, o durere de cap foarte intensă, care nu cedează la antiinflamatoare - paracetamol, ibuprofen - aceasta este o durere sub formă e cască și unii pacienți au fotofobie- senzația de lumină supărătoare”.

Meningita este o infecție a membranelor, care înconjoară creierul și măduva spinării. Cele mai multe meningite se transmit pe cale respiratorie sau pe cale fecal-orală, de aceea este extrem de importantă igiena mâinilor.

Citește și
doctor de bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

Grupele de risc sunt copiii sub 4 ani, persoanele sub 65 de ani și adolescenții. Aceștia intră în grupa de risc pentru că folosesc aceleași obiecte frecvent:

Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie: „Schimbă hainuțele, mănâncă cu aceleași tacâmuri, se sărută. Copiii de liceu fac forme atât de grave încât putem să asistăm la un deces în 48 de ore și ca să evităm acest lucru cea mai bună soluție e vaccinarea”.

Vaccinarea e recomandată atât în copilăria mică, cât și în adolescență. Spre exemplu, în Statele Unite se recomandă vaccinarea anti-meningococică la intrarea într-un campus universitar.

Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie: „Boala este extrem de contagioasă și de aceea când găsim un caz confirmat, trebuie tratați toți contanții cu o doză de antibiotic, dacă nu sunt vaccinați”.

Imunizarea se face o singură dată în viață.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult