Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mihaela Bilic: Această legumă ”banală” este vedeta sezonului. Crește imunitatea și rezistența la boli, elimină toxinele!

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toamna și iarna consumați sfeclă roșie, într-o alimentație diversă. Pigmenții nu se distrug prin fierbere. Această legumă conține cele mai multe minerale. 

Căutați o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate? Sfecla roșie este răspunsul!

Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47 cal/100g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet.

Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente.

O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați.

Citește și
Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr
Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Care sunt beneficiile pe care le avem din consumul regulat de sfeclă roșie

-► O putem ridica la rangul de aliment antianemic, pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu, calciu, magneziu și fier).

-► Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli

-► Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort.

-► Pigmenții care dau culoarea roșu violet îi conferă proprietăți antitumorale antiinflamatorii și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli.

Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează.

Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă.

Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet.

Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult