Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aproximativ 90% dintre nodulii mamari nu înseamnă cancer, dar trebuie supravegheați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproximativ 90% dintre nodulii mamari nu înseamnă cancer. Dar trebuie văzuți imagistic și supravegheați. Chiar dacă procentul de formațiuni nepericuloase e mare, mergeți la medic, indiferent ce palpați la sân ori axilă.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Când palpezi un nodul la sân, nu e normal să presupui că nu e nicio problemă și mergi la medic. Într-adevăr în 80-90 % din cazuri, acea formațiune se dovedește a fi ceva benign. Fie un chist, fie un nodul benign”. Un nodul dur, dar benign, nu înseamnă cancer. Vorbim de o tumoră locală, dar nepericuloasă. Nu va evolua în alte organe.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „O formațiune trebuie văzută ecografic, dacă e beningnă, de 2 ori în interval de 6 luni. Dacă formațiunea nu și-a schimbat forma, dimensiunile, aspectul – următorul control e la 1 an”.

Dacă însă formațiunea benignă are mai mult de 3 centrimetri, atunci necesită puncție-biopsie. Și examen anatomo-patologic, adică biopsie. Puncție biopsie înseamnă că medicul recoltează cu un ac, direct din tumoră, câteva celule. Indicație de puncție-biopsie există și în alte cazuri.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Dacă avem un nodul cu toate criteriile de benignitate, dar a crescut semnificativ, brusc, are indicație de excizie chirurgicală și de examen historpatologic”.

Citește și
doctor
Așa cum învățăm să scriem și să citim, trebuie să învățăm să mâncăm. Asta se face în copilărie. Cum? Vedem la Doctor de Bine

Și pacientele cu risc genetic mare - cele care au avut în familie cazuri de cancer de sâ - au nevoie de biopsie pentru orice formațiuni benignă în sân.

Ecografia de sân se face an de an, în lipsa oricăror simptome. Medicul radiolog apreciază dacă va fi sau nu urmată de mamografie. Ecografia făcută regulat înseamnă prevenție împotriva cancerului de sân.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult