Apa este esențială dacă apare o infecție respiratorie. În cazul copiilor cantitatea ar trebui să fie dublă
Your browser doesn't support HTML5 video.
În copilărie e nevoie de două ori mai multă apă decât în mod normal dacă apare o infecție respiratorie. Explicăm. Începe doctor de bine.
În sezonul infecțiilor respiratorii virale, pe lângă medicație simptomatică, vă vine în ajutor hidratarea. Prin febră, pierdem apă. Prin tuse, se pierde apă. Prin secreții abundente - iar pierdem apă. Ce se întâmplă ulterior? Mihaela Bălgradeanmedic, spitalul Marie Curie: ”Concomitent unui grad de deshidratare se instalează diverse grade de hipoxie, care duc la lipsa de oxigenare a unor organe”. Când apa din organism scade, inima bate extrem de repede. Iar pierdem apă. Mihaela Bălgradean Spitalul Marie Curie: ”Inima bate mai repede ca mijloc de compensare și foarte bine că bate mai repede. Inima bate mai repede tocmai să compenseze această lipsă de lichide. Este un prim semn pe care îl avem din partea aparatului cardiovascular ”.
În bolile respiratorii, respirăm mai repede pentru că inima bate mai repede. Și respirația e mai rapidă pentru că încearcă să compenseze lipsa de oxigen. Respirația e mai rapidă, din nou, se pierd lichide. Este o reacţie în lanț. Reacțiile în lanț cele mai periculoase le vedem în copilărie. Copilul, care pierde apă, are nevoie de 1,5 ori mai multă apă decât în mod obișnuit. Ca să compenseze. Și de săruri de rehidratare. De ce? Din păcate, apa nu se pierde… singură. Ci cu electroliți. Vorbim despre sodiu, potasiu și calciu. Soluțiile de rehidratare conțin tocmai aceste substanțe. Plus glucoză. Iată de de ce. Celulele creierului vor fi astfel hrănite și reechilibrate. Ce se întâmplă în creier, dacă pierdem sodiu, adică sare? Mihaela Balgradean spitalul Marie Curie: ”În lipsa unui aport corect de sare, primul suferă creierul. Sodiul, în loc să fie în spațiul extracelular, intră în celule. Și, în condițiile acelea, apare o colecție lichidiană la nivelul creierul”. Acesta este edemul cerebral. Dacă ați ajuns la deshidratare, beți apă plus soluții de rehidratare. Pentru copii, vorbim despre este o urgență.