Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anemia, a doua cea mai frecventă boală. Care sunt cauzele și cum trebuie tratată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toate bolile cronice produc inflamație. Moleculele de inflamație produc, la rândul lor, anemie, prin lipsă de fier.  

Anemia de inflamație apare și în tiroidita autoimună și în diabet și în bolile de inimă ori în cele ale rinichilor. Iată ce soluții sunt recomandate de experți când aveți prea puțin fier în celulele roșii.

Alina Tănase, Institutul Clinic Fundeni: „Nu are legătură cu lipsa poftei de mâncare, cu amețeli, cu oboseală, anemia înseamnă scăderea numărului de eritrocite din sânge.”

Adică de celule roșii. Conțin fier și, datorită acestui metal, respirăm. Cel mai frecvent tip de anemie apare prin deficit de fier, dar nu se tratează, automat, cu fier.

Alina Tănase, Institutul Clinic Fundeni: „Nu e corect să tratăm anemia feriprivă cu fier fără să știm cauza, fiindcă tratăm simptomul, nu cauza. Și, dacă am descoperit o anemie prin lipsa de fier, trebuie să găsim cauza acesteia, să găsim sângerarea. Dacă pacientul pierde sânge picătură cu picătură, organismul se adaptează extrem de ușor, reușim să ne adaptăm și să nu avem simptome, deși hemoglobina ajunge foarte mică.”

Citește și
anemie, femeie obosita
Ce înseamnă dacă avem mai puține celule roșii în sânge. Explicațiile medicului specialist

Toate bolile cronice determină anemie feriprivă. Se întâmplă din cauza inflamației.

Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Acele molecule care stimulează inflamația sunt la nivel crescut în sânge și la boala de inimă și de rinichi și la diabet. Această stare de inflamație limitează producerea de globule roșii și, de aceea, apare anemia de boală cronică sau anemia de inflamație.”

Rinichii produc o substanță care stimulează formarea globulelor roșii și se numește eritropoietină. Suferă rinichii, scade și această substanță. Dacă suferă rinichii, fierul nu e utilizat de celulele roșii. Rămâne blocat în celule ale sistemului imunitar. Se întâmplă tot din cauza inflamației cronice.

Anemia feriprivă este a doua cea mai comună boală, după caria dentară. Are nevoie de diagnostic și nu de tratament imediat cu fier. Dar cum știm dacă avem sau nu suficient fier în organism?

Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Dacă vrem să vedem care e statusul fierului în organism, feritina în sânge, care e un indicator pentru depozitele de fier. Și saturația transferinei, pentru că transferina este proteina care transportă, cară fierul prin sânge. Și această saturație a ei ne spune dacă fierul e disponibil pentru globulele roșii.”

Cu alte cuvinte, dacă fierul poate fi folosit de celulele roșii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult