Care este vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Timpul este cel mai important pentru aceste celule. După 35 de ani contează, de fapt, fiecare lună pentru femeile care vor să devină mame.
Aici a început viața. Celula reproducătoare feminină numită ovocit, a fost fecundată de spermatozoid. În interiorul ei, vedem 2doi pro-nuclei. Adică celula se divide. Peste nouă luni va arata așa.
Ovocitele, celulele reproducătoare feminine. Toate sunt formate din viața intrauterină a fătului de sex feminin. La vârsta adultă, doar se consumă. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină. Lunar, o singură celulă este eliberată, la ovulație. De aici, de fapt, începe o nouă viață.
Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: „Fiecare lună se eliberează hormoni care cresc ovocitul nostru, în fiecare zi, până când în a 14 zi ajunge să aibă 21 mm. Ovocitul este matur. Aleatoriu, nu știm exact cel mai frumos se sparge și ovulația asta înseamnă. Se eliberează ovocitul, este captat de trompă și așteptă acolo până să vină spermatozoidul”.
În trompa uterină are loc, în mod natural, fecundația. Vedem procesul în microscop, așa cum îl văd specialiștii în fertilizare umană asistată. Trece timpul, ovocitele se consumă la fiecare menstruație. Rezerva din ovare scade. Celule rămase îmbătrânesc accelerat, adică au mutații genetice într-un procent mare. Ce rezervă mai există în ovare? Se poate aprecia printr-o ecografie coroborată cu analiza de sânge numită AMH.
Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: „Prin ecografia transvaginală, un medic cu experiență își dă seama dacă ovarele produc bine sau nu produc bine. E o rezervă scăzută și analiza AMH arată cum stăm. Dar un lucru pe care nu putem să îl schimbăm este vârsta. Pot să am un AMH perfect, o rezervă ovariană perfectă, prefer ca un ca o femeie de 28 de ani cu o rezervă ovariană scăzută, decât o femeie de 40 de ani cu o rezervă ovariană foarte bună. Întotdeauna cel mai important este vârsta”.
Statistica arată că, la 20 de ani, în cazul tuturor femeilor, peste 80 dintre celulele reproducătoare sunt normale. La 40 de ani, peste 80%-90% dintre celulele reproducătoare, rămase în ovare, au mutații genetice, și nu vor putea să formeze un embrion sănătos.
Nu există medicamente sau intervenții care să refacă ovocitele. Vârsta tânără pentru celulele de la care începe viața înseamnă sub 35 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , sanatate , fertilitate , embrion , myimpact , femei
Dată publicare: 21-04-2024 10:28