Virozele, utile pentru maturizarea sistemului imunitar al copilului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nu insistați să primiți medicamente pentru stimularea imunității, ca să reduceți frecvența virozelor în copilărie.
Iată de ce:
Dr. Brândușa Petrutescu, medic primar alergologie și imunologie: „Nu trebuie să intervenim asupra sistemul imunitar. Riscăm o stimulare nespecifică pe toate liniile sistemului imunitar. Prin această stimulare, nu știm în ce direcție pornește, poate porni în direcția greșită, care să determine apariția așa numitelor boli auto-imune. Sistemul imunitar nu își mai recunoaște propriile celule și dezvoltă un răspuns greșit împotriva lor și le distruge. Și pot să apară boli autoimune a căror incindență e în continuă creștere”.
La vârsta tânără și foarte tânără , găsim frecvent boli auto-imune, care au manifestări în articulații.
Dr. Magda Pârvu, medic primar reumatologie: „Pacienți tineri, sunt cei care au manifestări articulare care sunt însoțite și de alte modificări, fie că ele sunt pe piele - psoriazisul, lupusul sau la nivel mucoasei - fie apar ulcerații în gură sau scăderea secreției în ochi, fie că au slăbiciune articulară”.
Bolile auto-imune frecvente la vârstă tânără sunt: Lupus eritematos, spondilita, dermato-miozită, poliartrită. Acestea se țin în control la reumatologie.
Dr. Magda Pârvu, medic primar reumatologie: „Tratamentul aduce o remisiune egală cu vindecarea, adică pacientul cu tratament este foarte bine, dar problema o ai acolo”.
Acești pacienți au nevoie de control medical regulat, toată viața.