Vinul spumant poate fi folosit împotriva ridurilor. De ce ne îmbată mai repede
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu o istorie de peste cinci mii de ani şi origini pierdute undeva în India, vinul spumant rămâne o licoare atent studiată atât de chimişti şi specialiştii în vinuri, cât şi de lumea medicală. Despre ce beneficii are consumul moderat de spumant, dar şi ce precauţii presupune răsfăţul în faţa unui pahar... în cele ce urmează.
După câteva luni de odihna în pivniţă, cu mucegaiuri speciale în jur şi la temperatura constantă, un vin spumant e gata să-şi primească semnul nobleţii: dopul de plută.
Madame de Pompadour spunea că vinul spumant este cel care o face să fie frumoasă... cel mai probabil, era vorba despre un miraj, pentru că şi şampania, şi rudele ei mai sărace scad considerabil... claritatea oglinzii. Majoritatea tipurilor de vin spumant de pe piaţa actuală sunt produse prin metode industriale. Cele cu fermentaţie clasică şi fără adaosuri de arome, sunt, evident, mai pure şi mai scumpe. Dar- o veste bună pentru diabetici şi pentru cei care ţin o dieta- au un conţinut scăzut de glucide. Treptat, consumatorii noştri renunţa la înclinaţia spre dulce şi se orientează spre variante mai dure, dar rafinate.
Dan Roşca, reprezentant al cramelor, explică: “Deja încep romanii să treacă şi spre alte gusturi, sec, extrasec, brut, extrabrut, fără niciun pic de zahăr. Vorbim, la varianta extrabrut, de 65 de calorii la un pahar de vin spumant, pe când la un pahar de vin roşu vorbim de 200 de calorii. Încercam să îi ducem şi pe ei, această generaţie de 30-40 de ani, spre această zonă a vinurilor fermentate în sticlă, cum suntem în această pivniţă. Este cea mai veche tehnică de producere a vinului spumant, inventată în Franţa de Dom Perignon acum câteva sute de ani.”
"Sorriso al prosecco", adică "zâmbetul de prosecco" este felul cum italienii denumesc senzaţia pe care ţi-o dă această băutură. Totuşi... recent, a fost o întreagă dezbatere care a pornit de la un articol din Daily Mail. Mai mulţi stomatologi britanici susţineau că bulele- şi sunt peste 7 milioane într-o sticla- au un efect coroziv asupra smaltului dinţilor. Italienii şi-au convocat specialiştii şi au demonstrat că acest efect e neutralizat de simplă spălare pe dinţi. Atenţie, trebuie să aşteptaţi măcar 20 de minute de la ultima înghiţitură.
Bulele facilitează absorbţia rapidă a alcoolului în sânge, dar starea de ameţeală nu durează, după un pahar, decât 45 de minute. La o cantitate echivalentă de vin, intoxicarea durează 2-3 ore şi se prelungeşte cu mahmureală, până a doua zi. Şi ca să vedeţi că, dincolo de legea moderaţiei, pe care nu e indicat să o încălcaţi în nicio situaţie, folosirea spumantului are o mulţime de... amendamente.
„Are un compus numit polifenol, care ajută celulele să nu se degradeze. Celulele care ajută la întărirea memoriei. Ei au făcut un studiu pe o perioadă mai lungă şi au ajuns la concluzia că, dacă timp de trei ani, o dată la trei zile bem un pahar de şampanie, capacitatea de memorare se măreşte cu 20 la sută. Poate fi folosit şi pe post de oţet balsamic, poate nu ştiaţi lucrul ăsta. Ies nişte salate foarte gustoasesi foarte aspectuoase. Se poate folosi seară înainte de culcare înainte de culcare pentru demachierea doamnelor, întinde pielea, reduce ridurile în trei săptămâni”, spune Dan Roşca, reprezentant al cramelor.
Şi, pentru că tot am început în forţă sezonul răcelilor, nu uitaţi că în timpul unui episod viral trebuie să vă rezumaţi la apă, ca să menţineţi hidratarea. Dar, potrivit unui studiu al universităţii din Bristol, un pahar de prosecco băut ocazional- de pildă, o dată pe săptămână - poate scădea cu până la 60 la sută riscul de a prinde un guturai.
Am lăsat pentru final contraindicaţiile absolute, valabile însă pentru orice tip de alcool. Nu există o cantitate inofensivă, pentru cei suferinzi de ciroza sau alte afecţiuni hepatice. Pacienţii cu boli de stomac să nu uite că spumantul irita mucoasa gastrică. Iar dacă aveţi un tratament care nu permite consumul de alcool, amânaţi chiar şi degustarea, până la recuperarea completă.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 14-10-2018 10:50