Spălarea pe mâini, mai eficientă în lupta cu infecțiile decât vitamina C
Your browser doesn't support HTML5 video.
Simplă spălare pe mâini înlătură în mod mecanic microbii. Săpunul e opţional.
Orice aliment care a luat contact cu pământul înseamnă risc de contaminare cu virusurile hepatitice A şi E. Hepatitele A şi E sunt auto-limitate, adică nu se cronicizează.
Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecţioase: „Salata creşte pe pământ şi, de multe ori, între frunzele ei găsim țărână. Pământul pe un aliment îţi arată că poate fi contaminat cu dejecţii, cu fecale, cu urină şi poate fi un vector. Alimentul respectiv poate transmite hepatitele A şi E.”
Tot simplă atingere de pământ a unui aliment înseamnă posibilă contaminare cu paraziţi intestinali şi micro-organisme care pot determina boli diareice grave. Toate acestea boli sunt prevenite prin spălarea miinilor. De asemenea, prin clătirea cu apă din abundenţă a alimentelor respctive.
Dr. Ştefan Lazăr, medic primar boli infectioase: „Dacă avem contact cu surse potențiale de infecţie care sunt răspândite peste tot: microbii care ne afectează vor şi ei să trăiască. Simpla spălare pe mâini înlătură în mod mecanic aceşti microbi.”
La final, închideți robinetul cu antebrațul şi nu cu degetele. Jetul puternic de apă e mai bun decât soluţii anti-bacteriene. Gelurile antiseptice cu un conţinut mare de alcool distrug atât bacteriile rele, cât şi pe cele protectoare ale pielii.
Spălarea mâinilor este o acţiune profilactică mai eficientă împotriva virozelor respiratorii decât administrare vitaminei C. Şi reduce cu mai mult de 90% infecţiile digestive. Spălaţi-le cu săpun lichid combinat cu substanţe emoliente, în defavoarea celui solid.
Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Săpunul nu este steril, nu înseamnă ca săpunul, dacă este detergent, ar putea să ne ferească de contactul cu microbii. Nu doar curăţă pielea, dar el poate păstra pe suprafaţa lui microbi.”
Prăbuşeşte acţiunea dezinfectantă a spălării, dacă vă tamponaţi apoi cu un prosop umed. Prosopul umed e plin de germeni şi acţiunea echivalează cu a nu va spăla pe mâini. Uscarea la aparat cu aer cald are acelaşi efect. Germenii trăiesc în fanta de evacuare a aerului, de unde se împrăştie din nou pe mâini.
Când vă spălaţi pe mâini? Înainte de masă, înainte de a fuma, înainte de a merge la toaletă. În felul acesta, reduceţi la jumătate riscul unei infecţii urinare. Dar şi după ce mergeţi la toaletă, după ce manipulaţi scutece de unică folosinţă, după ce tuşiţi, după ce vehiculaţi bani - cele mai murdare obiecte.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: infectari , bacterii , infectii respiratorii , microbi
Dată publicare: 12-10-2018 10:03