Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sănătatea adolescenților care fumează este grav afectată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fumatul cronic - care este o boală, potrivit medicilor de toate specialităţile - determină valori mai mari ale proteinei C reactive în sânge.

Aceasta este produsă de ficat şi își semnalează prezența atunci când în organism există o inflamație acută. Efectele sunt dezastruoase la nivelul vaselor mici de sânge.

În funcţie de bagajul genetic, dependența de o substanţă se instalează uşor sau într-un timp mai lung. Indiferent de timp, adolescentul trage concluzia că poate controla ţigara. Şi fiecare copil ar trebui să ştie că, în mod normal, în creier apare această iluzie a controlului.

În prezent, ţigările au făcut legătura cu tehnolologia.

Bogdana Bursuc, psiholog: „Noile instrumente de fumat vin cu discursul că sunt mai puţin nocive, dar ce e important de ştiut din punct de vedere psihologic este că aceste device-uri nu fac altceva decât să menţină dependența psihologică şi să crească atractivitatea pentru consumul de nicotină.”

Din punct ce vedere psihologic, fumatul e periculos pentru că devine dependență. Iar dependența este o boală psihică întâlnită în manual. Ne uităm şi biologic spre un organism în creştere – adolescentul.

Un fum de ţigară determină şi apoi menţine inflamaţia în toate celulele organismului.

Fenomentul detemină remodelarea aparatului respirator. Aceasta e o condiţie care se leagă de toate bolile grave de plămân. Iar în privinţa vaselor de sânge este condiţia care determină atero-scleroza la vârste mici.

Un adolescent care fumează nu are nevoie de interdicţii, ci de psiholog. E singurul ajutor pe termen lung.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult