Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Riscurile la care ne supunem ficatul, dacă consumăm alcool constant

Your browser doesn't support HTML5 video.

Alcoolul stă la baza afecțiunii cunoscute drept ficat gras. Nu neapărat cantitățile mari, ci constante.

Boala, care presupune înlocuirea celulelor funcționale cu insule de grăsime, este perfect reversibilă la 95% dintre cazuri, dar numai în primele stadii.

Consum responsabil de alcool înseamnă un pahar de vin sau o doză mică de bere la două-trei zile. Pe lângă această cantitate limitată, încercați să nu combinați alcoolul cu grăsimea.

”Există o enzimă la nivelul ficatului care metabolizează atât alcoolul cât și grăsimile. În momentul în care consumăm atât alcool cât și grăsime, enzima aceasta din ficat se află într-o dilemă, de ce va metaboliza mai întâi și atuni va lua alcoolul și va depune grăsimea”, explică Ioan Florin Bălănică, medic nutriționist.

”Oamenii mănânc exact ceea ce este interzis: mâncarea grasă, cu uleiuri, cu maioneze, mănâncă foarte mult fast-food, neținând cont de faptul că toată chimia organismului este, practic, ficatul”, spune Gabriela Smira, medic specialist medicină internă.

Citește și
Diabet
Stresul și hărțuirea cresc riscurile de apariție a diabetului

Prima fază a suferinței hepatice se numește steatoză hepatică sau ficat gras, este reversibilă dacă reduceți frecvența alcoolului și țineți regim alimentar.

”La om se cheamă statoză hepatică , la gâscă se cheamă foie gras. Dar în principiu, înseamnă depozite de grăzime în celula hepatică. La o intervenție laparoscopică chiar vezi că celula hepatică este plină de grăsime și culoarea îi devine gălbuie”, explică Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezității.

Lipsa regimului alimentar și consumând în continuare alcool, apare steato-hepatita, care presupune și inflamarea celulelor ficatului. A treia fază se numește fibroză hepatică, celulele funcționale ale ficatului au devenit niște cicatrici nefuncționale. Situația nu mai este reversibilă și evoluează spre ciroză hepatică, adică ficat nefuncțional.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult