Rețete perscărești cu Ivan Patzaichin. Campionul olimpic aduce la oraș tradiția culinară din Deltă
Your browser doesn't support HTML5 video.
De câțiva ani, însă, Ivan Patzaichin și-a propus să ducă tradiția culinară din Delta în circuitul gastronomic urban.
Mai ales că sesizase ceea ce tindea să devină fenomen: lipovenii de la el de acasă începuseră să gătească doar ce le cereau turiștii, iar rețetele batrânesti, unice multe dintre ele, riscau să se piardă!
Ivan Patzaichin: “Scrumbia e foarte slabă când stă în mare. Cred că are un termometru în gură. Când temperatura Dunării e la 6-7 grade, urcă pe Dunăre, din oră în oră, și-și dublează greutatea. Când dă de apă dulce, se îngrașă foarte repde, de aia scrumbia prinsă pe Dunăre e grasă. Dacă o prinzi pe mare, nu îți dai seama că e scrumbie.”
“Când eram mic, nu îmi plăcea deloc peștele, îl urăm! Și la micul dejun, prânz și seară, era tot peste. Rar, duminică, mai tăia mama o găînă să facă o cioba sau un pilaf. Acum, dacă nu mănânc o zi peste, sufăr.”
Mai multe detalii în video atașat.