Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Obezitatea este o boală care produce modificări în tot corpul. Ce se întâmplă când apare și Covid-19

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obezitatea este o boală. Nu doare, dar produce modificări în toate funcţiile organismului uman. Peste această condiţie de boală, o infecţie virală poate însemna risc vital.

Obezitatea, dar şi SARS COV 2 intervin negativ în 3 direcţii principale. În respiraţie, în compoziţia sângelui şi în tot sistemul imunitar.

Obezitatea afectează tot aparatul respirator. Ţesutul gras în exces limitează schimburile de gaze de la nivelul plămânilor. Adică persoanele obeze se oxigenează slab. Virusul SARS COV 2, care de asemenea reduce oxigenarea, apare pe această vulnerabilitate.

Prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurgie minim invazivă: „Obezitatea asociază un sindrom pro-coagulant, sângele se coagulează mai uşor, apar tromboze, virusul face același lucru şi agravează situaţia.”

Tromboze înseamnă cheguri de sânge în vase care pot determina accidente vasculare. Dar atât obezitatea cât şi SARS COV 2 vulnerabilizează TOATE funcţiile cardio-vasculare.

Citește și
senzori
Cercetătorii au creat un circuit atașabil, care arată ca un tatuaj. Cum ar putea fi folosit în lupta cu coronavirusul

Şi nu în ultimul rând, kilogramele de grăsime afectează răspunsul imun. Celulele imune numite macrofage se infiltrează în ţesutul gras şi determină inflamaţie în mod normal. Peste această inflamaţie, dacă apare inflamaţia determinată de o infecţie, vorbim despre o persoană cu riscuri.

De aceea, dacă sunteţi supraponderali vi se recomandă să faceţi faceţi atât testele de inflamaţie, dar şi să vă dozaţi vitamina D din sânge. Aceasta vitamină reglează răspunsul imun. În bolile care au o componentă inflamatorie, de obicei nivelui ei e scăzut.

Boala obezitate are nevoie de diagnostic, apoi de programe medicale. Prin acestea, se normalizează inclusive funcţiile vitale ale organismului uman.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult