Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care trebuie să vă verificați glicemia înaintea unei operații

Your browser doesn't support HTML5 video.

Diabeticii se vindecă greu. Şi, de aceea, înaintea oricărei intervenţii medicale, aveţi nevoie să vă determinaţi glicemia. Aceasta deoarece vorbim despre o boală care evoluează fără simptome.

Toti mediciii subliniază că diabeticii se refac greu după intervenţiile chirurgicale. Explicaţia: aşa-numiţii corpi cetonici, prezenţi în cantităţi mari, în sângele lor.  

Dacă vă aflaţi, aşadar, în pragul unei operaţii de orice tip nu ignoraţi testarea glicemiei. Se poate dovedi o decizie extrem de inspirată, mai ales în procesul de vindecare.

Prof. dr. Constantin Ionescu, medic primar diabet şi nutriţie: „Mulţi se şi laudă. Am ajuns la 60 de ani şi n-am făcut analize, ceea ce nu este bine. Diabetul nu se manifestă ani de zile prin nimic.”

Nu vă doare nimic, nu aveţi niciun discomfort.  Chiar în aceste condiţii, glicemia - nivelul zahărului din sânge - poate să fie dramatic modificată.

Citește și
test glicemie
Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Modificările atrag după sine o cascadă de reacţii în întreg organismul. Spre exemplu, grăsimile care circulă în sânge încep să crească alarmant, fenomen care are impact direct asupra vaselor de sânge. Şi de aceea, determinarea glicemiei se face o dată pe an, chiar dacă aveţi impresia că sunteţi în perfectă stare de sănătate.

Glicemia nu creşte brusc, iar diabetul de tip 2 nu apare dintr-o dată, ci este ultima fază a unor modificări care au început şi cu 20 de ani înainte și care puteau să fie reversibile.

Acad. prof dr. Constantin Ionescu, medic primar diabet şi nutriţie: „Dacă îl decoperi din vreme, nu necesită nici medicaţie orală. Primul tratament - şi e bine să-l dai singur - ca pacintul să înţeleagă că asta e un tratament: dietă şi mişcare.”

Glicemia neverificată şi, ulterior necontrolată, declanşează aşa-numita acidoză metabolică, care este o intoxicaţie gravă în tot organismul. Ulterior, apare colapsul.  Acidoza metabolică începe cu acumularea aşa numiţilor corpi cetonici. Este motivul pentru care diabeticii se vindecă greu. Şi de aceea, înaintea oricărei intervenţii medicale, verificaţi-vă glicemia. Chiar dacă vorbim despre o operaţie minoră.

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: „Nu îşi ţin glicemia sub control. Este un produs chimic care cheamă corp cetonic. E ca o toxină care intervine în toate procesele corpului uman. Celule nu se mai vindecă, nu se mai vascularizează cum trebuie, vascularizaţia periferică,  adică capătul de linie cum e la nivel gingiei e afectată.”

Revenim la corpii cetonici. Atenţie! Aceştia se pot acumula cetonici în exces se acumulează şi după diete hiper-proteice – doar carne, pește, ouă şi binzeturi, ori celebrele shake-uri de proteine. Dietele hiperproteice pot duce la colaps.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Există această dietă cetonică şi mulţi se joacă cu ea. Se presupune nu mănânc carbohidraţi, mănânc multe proteine şi corpul  îmi arde lipidele, dar limita este foarte fragilă.”

Şi de aceea, cereţi sfat medical înainte de orice dietă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult