Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care este bine să mergem la dermatolog, la finalul fiecărei veri

Your browser doesn't support HTML5 video.

O piele cu posibilităţi slabe de apărare, plus expunerea repetată la ultraviolete, poate conduce la aşa numitele carcinoame bazo-celulare.

Vorbim despre cancere care însă nu dau metastaze. Şi vă spunem să mergeţi la control dermatologic, obligatoriu, la finalul verii. Pentru că medicul să vadă ce putere de apărare aveţi la nivel tegumentelor.  

Expuneri repetate la radiaţii ultra-violete. O piele cu posibilităţi slabe de apărare, plus expunerea repetată poate conduce la aşa numitele carcinoame. Vorbim despre leziuni canceroase, dar care însă nu dau metastaze. Sunt perfect vindecabile.

Cel mai frecvent tip de cancer al pieli se numeşte carcinom bazo- celular şi are legătura directă cu expunerile masive la soare. De aceea, apare preponderent pe faţă, pe gât, pe decolteu sau pe spate. Trebuie eliminat chirurgical, cât mai repede, şi nu va avea repercursiuni.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: „Ele nu arată urât, dar trebuie să atragă atenţia leziuni, răni ale pielii care nu se vindecă. Dacă în decurs de o lună nu reuşeşti să tratezi o ulcerație, e un semn de alarmă şi obligatoriu trebuie să te duci la dermatolog.”

Citește și
tanara fara machiaj
Îşi schimbă pielea odată la 2 săptămâni. Ce riscă dacă stau la soare

La început arată banal - mici leziuni translucide - unele asemenatoare acneei. Ulterior, apar secreţii şi puncte de sângerare.

După diagnostic şi vindecarea chirurgicală, vizitele la dermatolog trebuie să fie regulate. La 30% dintre pacienţi pot apărea în nou leziuni într-o perioadă de 3 ani. Şi nu vorbim despre metastaze.

Dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog: „Modificări pot aşa apară  şi în altă zonă a tegumentului. Nu este vorba de o metastazare, leziunile nu au legătură una cu alta, ci pur şi simplu e o piele care nu mai are sisteme bune de reparaţie şi dacă s-a rupt într-o parte şi rupe şi în altă parte.”

Pentru că ne aflăm la finalul verii, mergeţi la control la dermatolog. Pe de altă parte, din copilărie, controlul  la dermatolog se face de 2 ori pe an, în lispa oricăror leziuni deranjante:

Dr. Dorina Giurcaneanu Medic, primar dermatolog: „Ar trebui să intre un cultura medicală controlul dermatologic, aşa cum mergi la dentist sau la cardiolog să îţi faci un EKG, să îţi verifici pielea, măcar o dată pe an.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult