Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mișcarea, medicament pentru prevenția diabetului. Cum se instalează boala

Your browser doesn't support HTML5 video.

De ce mișcarea este medicament pentru prevenția diabetului? Mușchii sunt cei mai mari consumatori de zahăr.

Ficatul depozitează zahăr. Între ficat și mușchi este un flux permanent, asigurat de vasele de sânge.

Mușchii se mișcă, cer zahăr de la ficat. Nu se mișcă, ficatul doar face depozite de grăsime. Cu 15-20 de ani înainte de apariția diabetului încep modificări în pancreas. Ulterior, crește glicemia și abia apoi apare diabetul.

Vorbim despre o boală care produce modificări severe în tot organismul, dar care nu doare. Peste 2 milioane de români au această boală. Nu se știe câți sunt în faza premergătoare diabetului. În privința bolii, dieta și mișcarea sunt tratament.

Zahărul din sânge, numit glicemie, trebuie dus în celule, unde este transformat în energie. Îl transportă hormonul numit insulină, produs de pancreas.

Citește și
prematur
Problemele pe care le dezvoltă un copil născut prematur. Ce recomandări au medicii

Dacă pancreasul nu mai produce suficientă insulină, apare boala numita diabet. Dar glicemia e periculoasă când ajunge la 100 în buletinul de analize.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet și nutriție: „De multe ori descoperim glicemii mari”.

Glicemia mai mare de 100 nu doare. Produce însă pagube biologice uriașe. De aceea, o dată la șase luni trebuie testată. Înainte de diabet, se manifestă pre-diabetul, când glicemia de dimineață, luată pe nemâncate, are între 100-125.

Conf. dr. Anca Pantea Stoian, Vicepreşedinte Comisie Naţională de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: „Cum arată pacientul cu prediabet? Arată suprapodneral sau obez cu obezitate abodominala, cu vârsta peste 40 de ani, cu o ușoară hipertensiune, cu grasimile din sânge modificate. Nu neapărat colesterol total cit colesterol HDL, acela bun, acel protector care e sub 30.” Colesterolul bun, ca să fie protector, trebui să aibă o valoare peste 35. Pacienții care au deja pre-diabet se simt, fizic, perfect. Sunt însă sedndetari și mănâncă prea mult.

Conf. dr. Anca Pantea Stoian: „Persoane sedentare sunt persoane care stau cum stăm noi acum foarte mult pe scaun, care mănâncă mai mult decât necesarul caloric zilnic, de regulă, pe fond anxios și depresiv.” Mai puțină mâncare înseamnă tratament în faza de pre-diabet, dar și după ce s-a declanșat diabetul. Și tot tratament este mișcarea. Cel mai mare consumator de glucoză, de zahăr, sunt mușchii. În ficat se depune zahăr, iar între ficat și mușchi e un flux permanent, asigurat de vasele de sânge. Mușchii se mișcă, cer ficatului să le dea zahar. Nu se mișcă, ficatul face depozite.

Depozitele se văd prima oară pe abdomen. Se numește obezitate abdominală și e cea mai periculoasă, pentru că arată risc mare de diabet și boli cardio-vasculare, adică de infarct de miocard și accident vascular cerebral.

Diabetul zaharar de tip 2 este exemplul perfect de boală care poate fi prevenită. Prevenție înseamnă mâncare puțină și mers pe jos zilnic. Doar 15 % din toate cazurile de diabet apar din cauza moștenirii gentice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult