Medicația anti-hipertensivă poate modifica glandele mamare la bărbați. Cum se manifestă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ulterior, medicul curant va rezolva problema estetică într-un mod extrem de simplu.
Bărbații fac rar cancer mamar. Frecvent însă, poate apărea așa numita gineco-mastie. Ce înseamnă?
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Practic se formea țesut glandural mamar efectiv de la anumite medicamente pentru hiertensiune, pentru insuficiență cardiacă, uneori sunt și antidepresive”.
Modificarea glandei mamare trebuie să vă trimită la ecografie mamară. Medicul este cel care confirmă patologia benignă. Tratamentul nu se sistează, ci doar se schimbă clasele de medicamente. Și sânul involuează destul de repede.
Spre exemplu, hipertensiunea se tratează uzual cu două clase mari de medicamente.
Prima clasă de medicamente – denumirea comercială a medicamentelor se termină în ”pril”. A doua clasă de medicamente antihipertensive – denumirea comercială a medicamentelor se termină în ”sartani”.
Ce inseamnă hipertensiune?
Dr. Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: „Imaginați-vă că avem ca un perete rigid în fața inimii, iar eu, inima, trebuie să înving presiunea din fața mea ca să pot să arunc sânge în față. Dacă eu depun un efort mare va trebui să mă adaptez și să îmi îngroș pereții ca să pot să fac acest efort foarte mare.”
Inima își îngroașă pereții inițial. Boala se numește hipertrofie ventriculară stângă.
Dr. Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: „Hipertensiunea nu e tratată, că nu e cunoscută, inima își găsește procese de adaptare, ajugne să își îngroașe pereții. În timp, devine ineficientă”.
Ineficiența se numește insuficiență cardiacă. Inima nu mai este în stare să irige tot organismul. Și medicamentele pentru insuficinenta cardiacă pot determina creșterea glandei mamare - în cazul bărbaților.
Hipertensiunea arterială poate apărea la orice vârstă. De aceea, tensiunea se verifică de două ori pe an. Boala, odată diagnosticată, are nevoie de tratament toată viața.