Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Gripa nu se tratează cu antibiotice”. Avertismentul medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gripa se poate trata cu antivirale, dar acestea se iau la începutul infecţiei. Dacă aveţi dureri musculare, dureri de cap şi febră mare mergeţi de urgenţă la spital, mai ales dacă în toamnă aţi ratat vaccinul antigripal.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecţioase: ”Avem medicaţia specifică împotriva episodului gripal, medicatia antivirală şi nu antibiotice. Gripa nu se tratează cu antibiotice. În schimb medicamente antivirale specifice au un efect şi pot să limiteze evoluţie nefavorabilă cu o singură condiție să fie administrate devreme. Adică să avem un diagnostic precoce.”

Hipertensiune, diabet, depuneri de colesterol în vase. Accident vascular, în antecedente. De fapt, orice afecţiune cardio-vasculară cronică, plus boli ale ficatului şi boli renale. Dacă vă caracterizează cele descrisevă încadrați în categoria de risc maxim în caz de gripă. De aceea, trebuie să fiţi atenţi. Pe același palier de risc mai stau gravidele, copiii și orice persoană trecută de 65 de ani.

De ce sunt pacienţii cardiovasculari la risc?

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel medic primar boli infecţioase: ”La o febră de 39 de grade organismul trebuie să se răcorească, să se răcească. Mai repede şi singurul mecanism pe care îl are la dispoziţie este să pună inima să bată mai repede astfel încât să circule sângele repede să piardă căldură în exterior. O inimă care are o coronară în piuneze, ca să mă exprim plastic, care nu funcţionează cum trebuie, va pune acest cord în imposibilitatea de a se hrăni cu oxigen şi ca atare poate să dezvolte infarct miocardic. În momentul în care pompezi sângele cu viteză se va duce cu putere unde în cap şi apare accidentul vascular cerebral. De aia gripa nu e o joacă!” În primă etapă, gripă dă simptome precum febră de peste 39 de grade Celsius, dureri musculare, articulare și de cap. Abia în a doua fază apar simptomele respiratorii. Reţineţi aceste detalii. Acum ne referim la familiile în care există copii. Virusul gripal se poate confirma prin teste rapide din mucoasa nazală. Dacă cel mic are simptomele descrise, mergeţi la medic.

Citește și
Medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția

Tratamentul ţintit cu medicamente antivirale este util pentru toţi contacții – chiar dacă nu aveţi încă simptome.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult