Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gingiile inflamate, primele semne ale bolii parodontale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gingiile sunt inflamate. Şi, la periaj, se pierd cantităţi mici de sânge. Situaţia nu necesită o nouă pastă de dinţi, ci control la medicul specialist.

 

Pentru că aceasta e prima fază, reversibilă, a bolii parondontale. Şi, tratată corect în acest moment nu conduce la pierderea dinţilor.

În cazul unui tânăr, boala evoluează cu viteza luminii: începe cu sâgerări gingivale şi se termină cu pierderea dinţilor. Mai ales că sângerările gingivale reprezintă o urgenţă stomatologică. Nu lăsaţi să trecă mai mult de câteva zile fără un tratatment corect inpotriva infecţiei.

Tinerii fumători sunt candidaţii ideali pentru boala parodontală. Adică pentru afectarea ţesuturilor moi din jurul dinţilor. Sub gingie observăm niste ligamente - asemenea sforilor - care ţin dintele în os. Acestea sunt distruse ireversibil de boala bacteriană. Şi astfel se pierd dinţi sănătoşi.

Citește și
vaccin
De ce se recomandă vaccinul antigripal persoanelor alergice

De aceea, gingia sângerândă sau inflamată are nevoie de aşa numita terapie parodontală la medic. Deja este nevoie de ceva mai mult decât de ajutorul simplului periaj cu pastă de dinţi.

Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: "Lucrul cel mai importan este o igenizare a cavităţii orale astfel încât placa bacteriana, încărcarea bacteriană, să fie cât mai scăzută."

Detartrajul şi periajul profesional sunt necesare la 4-6 luni, în funcţie de activitatea bacteriană pe care o constată medicul.

Aceste două manevre de igienizare scad inflamaţia. În primele faze, boala parodontală e reversibilă prin simpla igienizare profesională. Parodontoza însă are 4 etape. Ultima înseamnă că dintele va fi pierdut.

Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: "E o concepţie greşită conform căreia dacă avem boala parodontală tebuie să aşteptăm până pierem toţi dinţii. La final, oferta osoasă va fi foarte scăzută, cu cât lăsăm dintii afectaţi mai mult de parondoză cu atât osul scade foarte mult şi când vom dori să inserăm implanturi dentare nu vom avea suficient os sau suficientă gingie."

De aceea, pe lângă detratraj, tratament antibiotic eventual şi terapie laser, medicul încearcă să reconstruiască dantura cât mai repede. Cu implanturi dentare care fac presiune pe os şi îi menţin volumul normal. Dar, chiar în cazul implanturilor, igiena profesională face parte din tratament. Din 6 în 6 luni - detartraj şi periaj profesional.

Alex Pintilie, medic chirurgie dento-alveolară: "În caz contrar se ajunge la peri-implantită este afecţiunea ţesuturilor din din jurul implanturilor. Se reabsorb ţesuturile din jurul implanturilor."

Şi, în lipsa ajutorului medical, se pierd şi acestea, asemenea dinţilor naturali.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult