Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epilepsia: cum poate fi depistată și tratată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Epilepsia este ca un incendiu în interiorul creierului. Şi, ca orice incendiu, migrează. Ne uităm spre o boală care poate apărea oricând. Iar criză epileptică, în funcţie de localizare din creier, poate fi doar o scurtă bâlbâiala.

Şapte din zece copii suferinzi de epilepsie pot ţine boala sub control prin medicaţie. 30 la sută dintre micuţii afectaţi vor avea în continuare crize. Astfel de episoade scad capacitatea intelectuală pe termen lung. Pentru ei, intervenţiile chirurgicale reprezintă o soluţie de luat în calcul.   Dr. Ioan Mândruţa, medic primar neurolog: „Dacă ne-am imagina creierul ca pe un oraş mare cu multe clădiri şi milioane de oameni, aceştia sunt neuronii. În acest oraş izbucneşte un incendiu, durează puţin, dar lasă urme adânci. Asta e criza epileptică.”

De la debutul crizei epileptice, cel mai important pentru neurolog este să afle unde s-a declanşat incendiul. Informaţiile sunt înregistrare printr-o cască cu senzori.

Dr. Ioan Mândruţa, medic primar neurolog: „Cu cât înregistrăm mai mult, avem mai multe informaţiile şi putem prezice mai bine unde se întâmplă lucrurile. Aplicăm un model simulat cu gps-ul şi intepretam semnalele.”

Urmează apoi un RMN cerebral, astfel încât medicul să vadă dacă lângă focarul de epilepsie au fost afectate alte structuri. Criza epileptică poate apărea la orice vârstă. Şi e atipică în funcţie de zona cerebrală în care apare. Unii pacienţi se pot uita în gol câteva secunde, alţii se pot bâlbâi. În cele mai multe cazuri, medicaţia este eficientă. În unele cazuri, inteventia chirurgiala poate rezolva problema.

Citește și
epilepsie, marijuana, sua, medicament
Primul medicament pentru epilepsie bazat pe marijuana, aprobat

Nu uităm acum şi spre copiii diagnosticaţi cu epilepsie. Şi vă spunem că, prima linie de tratament în managementul bolii este, de asemenea, medicaţia. Are rezultate bune la 70% dintre micuţi. De ce e absolut necesar să fie evitate ecrizele epileptice în primii ani de viaţă prin tratament?

Prof. dr Memet Ozek, neurochirug pediatru: „Fiecare criză epileptică distruge o parte din celulele cerebrale,  parte care nu mai pot fi recuperată. Un copil care începe să aibă crize la 2 ani, de exemplu, la 5 ani nu poate fi un copil normal din punct de vedere intelectual şi cognitiv.”

În cazul celor 30% dintre copilaşii care nu reacţionează la medicaţie, e absolut necesară evaluarea în vederea operaţiei. 

În luna a 5 de sarcină, cortexul copilului e plat. Apoi începe să facă circumvoluţiuni, mai exact cute alungite şi sinuoase pe suprafaţa exterioară.  În timpul procesului pot apărea defecte, iar defectele duc la epilepsie.

Mai mult, în acest proces, anumite celule cerebrale ale fătului  migrează din mijlocul creierului. Drumul e lung, iar pe drum se pot întâmpla anomalii. Din nou, produc epilepsie. Pentru aceste defecte e pretabilă operaţia.   Prof. dr Memet Ozek, neurochirug pediatru: „Prima opţiune în tratamentul chirigical, dacă avem o mică parte din creier cu acest defecte, o înlăturăm. Uneori însă vorbim de o parte mare din creier. Se rezolvă şi aceasta, dar parţial.”

Există şi pacienţi cu epilepsie produsă în mai multe părţi ale creierului. O zonă declanşează probleme în altă zonă şi aşa apar crizele. Aşa că, în cursul operaţiei, se întrerupe legătura dintre cele două zone.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult