Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Efectele „gândirii catastrofice”. Cum apar depresia și anxietatea la copii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne apropiem de începutul şcolii şi este, poate, momentul să vă mai povestim despre gândirea catastrofică. Adică „nu mi-a ieşit ceva perfect la şcoală, va fi foarte rău de mine!"

 

Gândirea catastrofică înseamnă piatra de temelie a depresiei şi anxietăţii.

Avem aici un raţionament speficic românesc. O abordare fatalistă, cu ecouri în viaţa cotidiană şi, mai ales, în dezvoltarea personalităţii.   Prof. univ. dr. Ioan Panisoara: „Dezvoltă ceea ce numim gândirea catastrofică. Dacă n-am luat 10 este un dezastru. În viaţă vom avea multe eşecuri, din acastă imperfectiune rezultă progresul. Lucrurile mari din lumea asta nu au rezultat din lucruri făcute perfect.

Atunci când experimentezi un eşec, încerci să cauţi o altă uşă, nu rămâi la aceeaşi uşă, baţi şi dacă nu se deschide nimic, încerc  lângă, poate lângă e o fereastră, poate e o gaură în perete.

Citește și
anxietate
Anxietatea este o boală care apare în copilărie. Care sunt cauzele apariţiei

Asta înseamnă imaginaţia: înseamnă să experimentezi. Asta e rău la gândirea catastrofică. Dacă nu mi-a ieşit ceva perfect e rău, nu e un altfel de bine. Nu este un rău.”

Eşecul nu este o catastrofă, ci... normalitate. Parte din viaţa oricui. Iată ideea cu care trebuie să crească cei mici. Dar o notă mică e urmată, potrivit educaţiei balcanice, de reproş: „Nu te-ai străduit destul!”

Gaspar Gyorgy, psiholog: „Părintele pune presiune şi mai mare pe umerii copilului şi transmite: „Nu am încredere în tine”. Mesajele când mama mă ceartă şi tata mă critică, mesajul care ajunge la mine: „Nu am încredere în mine şi nu sunt valoros.” Când ajung la şcoală, aceste cuvinte vor răsuna în mintea mea. Voi fi ferm convins că nu sunt o persoană valoroasă. Îi las pe cei din jur să se poarte într-o manieră nepotrivită.”   Bullyingul apare pentru că aceşti copiii nu pot să spună stop, pentru că cu ce s-au obişnuit cu feedbackul negativ de acasă.

Prof. univ. dr. Ioan Panisoara: „Dacă eu aş contrui o pasiune, o să aflu şi de eşec, dar îmi place lucrul acela şi merg mai departe. Mi-a plăcut şi drumul, nu neaprat şi drumul. Copilul se simte bine cu el însuşi. Să găsesc orice element care să îi facă plăcere, iar profesorul este esenţial în acest sens, profesorul leagă momeala la undiţă, chiar dacă de pescuit va trebui să pescuiească singur.”

Doar aşa copilul învaţă să devină autonom.  

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult