Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce trebuie să folosim creme pentru fotoprotecție chiar și când e înnorat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Auzim des şi ştim, totodată, că trebuie să ne expunem controlat la soare. De asemenea, ştim că trebuie să folosim creme pentru fotoprotecţie şi atunci când e înnorat.

În ciuda informaţiilor repetate, din ultimii ani, dermatologii continuă să descopere cazuri grave de boli de piele. Unul dintre motive? Pacienţii se obişnuiesc cu leziunile şi nu le mai băga în seamă.

Recomandarea actuală sună aşa: an de an la dermatolog, pentru fotografii digitale care acoperă toată suprafaţa pielii. Dacă medicul descoperă leziuni suspecte, e posibil să folosească şi un dermatoscop. Un dispozitiv care măreşte de 70 de ori imaginea leziunii.

Doctor Amalia Anghel, medic specialist dermatolog: "Foarte importantă este monitorizarea anuală care reface fotografiile şi aparatul singur ne arată leziunilor care s-au modificat sau sunt stabile".

Aceasta înseamană prevenţie împotriva celor trei tipuri de cancer cutanat. Melanomul este cel mai agresiv dintre ele.

Citește și
Răceala
Avertizarea medicilor în cazul în care răceala nu trece după câteva săptămâni

În curând vine primăvara. Folosiţi cu încredere cremele de fotoprotecţie pentru fată. Şi nu uitaţi de cei mici.

Pielea este alcătuită din straturi de celule. Primul strat formează aşa numita bariera hidro-lipidică. Sub acesta, găsim stratul regenerator. Apoi, spre profunzime, vasele de sânge.

La copii, primele două straturi cutanate sunt constituţional subţiri. Aceeaşi situaţie se găseşte şi la adulţii predispuşi la alergii, dar şi la cei cu pielea foarte albă. Expuşi la soare, vor absorbi uşor şi ultraviolete, dar şi căldură, altă formă de energie.

Doctor Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog. "Încălzirea exagerată face că stratul vascular să se dilate, ca vascularizaţia să crească şi sensibilitatea pielii, din cauza încălzirii să crească. Ultravioletele şi radiaţia solară infraroşie îşi potenţează acţiunea".

Pe de altă parte, pielea celor mici este, evident, în creştere, asemenea oricărui alt organ. Arsura solară în copilărie poate avea efecte periculoase pe parcursul întregii vieţi.

Pielea umană reţine toate evenimentele traumatice produse de soare.

Doctor Dorina Giurcăneanu, Medic primar dermatolog: "Copiii au celulele încă în formare încă în dezvoltare şi arsura asta solară, deformările celulare care se produc de timpuriu ard mai repede, strica mai repede echilbrul celular şi dezvoltă mai repde complicaţiile arsurii solare". Mulţi dintre noi am fost expuşi prea mult în copilărie. Ne-am consumat devreme ceea ce se numeşte capitalul solar. Capacitatea pielii de a se regenera, chiar dacă a fost agresată de soare.

Şi atunci ce facem? Aşteptăm să apară o condiţie de boală, atâta vreme cât pielea este clar deteriorată? Leziunile produse de soare se numesc actinite. Pe acestea sunt generate, cel mai frecvent, inclusiv cancerele cutanate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult