Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce testele rapide dau multe rezultate fals pozitive. Condiția esențială ca să raporteze corect

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lumea s-a obișnuit cu testele rapide pentru depistarea SARS-COV-2. Pe cât de larg au fost acceptate, pe atât de greșit se fac în fața oglinzii.

 

De cele mai multe ori, luăm proba doar din nări - adică dintr-un loc în care nu există celule infectate masiv. Testul iese negativ, deși sunt șanse mari că boala să fie prezentă.

Recoltarea corectă, individuală, este la limita imposibilului. Oro-faringele, zona-țintită de procedură, se situează la 7 centimetri de locul în care încep … nările. Astfel, un fals test negativ nu face decât să întârzie accesul la tratament. Tratament care, spun medicii, poate face diferenţa între internarea la terapie intensivă și îngrijirea acasă.

Tulpina din Marea Britanie - extrem de contagioasă şi prezenta masiv în România – este motivul pentru care ne aflăm în al treilea val. Mai multe infectări în familie ori la locul de muncă. Pot să îmi fac un test rapid acasă, să scap de incertitudini. Va ieşi, în proporţie mare, negativ.

Citește și
coronavirus test
Tot mai mulți români obțin rezultate fals negative, după ce folosesc teste rapide pentru Covid-19

Un test rapid pentru detectarea SARS-COV-2 pot să iau şi de la farmacie, pot să mi-l cumpăr şi de la un magazin care comercializează … haine într-un mall.

Instinctul de conservare e cel care mă împiedică să îmi recoltez singur, corect, proba. Asta înseamnă că nu voi preleva suficiente celule din oro faringe - adică dintr-o zonă plină cu aer şi situată la 7 cm de locul unde în care încep nările.

Dr Andreea Alexandru, medic şef laborator: „Este dificilă şi pentru profesionişti autorecoltarea, toată lumea a văzut că personalul medical răsuceşte de câteva ori în fiecare nară, recoltarea de celule trebuie să se facă de la nivelul zonei în care comunică nasul cu faringele, din această porţiune trebuie recoltate celule care se descuamează de la nivelul mucoasei. La nivelul narinelor extrem de expuse şi curăţate, modul de eliminare a secreţiilor din nas e rapidă, cantitatea de celule relevante posibil infectate e foarte mică.”

Oro faringele este o zonă în care nasul comunica cu gâtul. Inaccesibilă de fapt pentru auto-recoltare.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „Vom avea o senzaţie de falsă siguranţă, ies fals negative. Dacă aveţi un rezultat negativ şi simptome, anunţaţi medicul de familie. Şi recomandată este testarea PCR pentru SARS COV 2.”

Dacă testul e negativ și avem simptome, avem o probabilitate mare să ajungem la spital cu o formă complicată. Adică mult mai târziu decât ar trebui.

Regula este: aveţi simptome? La debutul acestora, faceţi testul rapid, dar să fie recoltat de un profesionist. Şi nu aşteptaţi să treacă timpul. La 7-8 zile de la debutul infecţiei, dacă aceasta se agravează, culmea, testul rapid SARS-COV-2 va ieşi sigur, negativ.

Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: „La 7-8 zile testul rapid sunt şanse mici să iasă pozitiv. Pacientul când vine la 7-8 zile vine într-o furtună de citockine, o furtună de inflamaţie. O furtună în care inflamaţia e cea care prezintă acel tablou agresiv, când testul rapid va ieşi negativ, probabil pentru că concentrația virală de la nivelul sferei ORL de unde se recoltează este mică şi va trebui să aşteptăm un rezultat al testului PCR, care durează. În acest timp, pacientul stă într-o zonă tampon şi nu primeşte acces la terapie”. Testarea în masă este extrem de utilă. Dar auto-testarea dă majoritar rezultate fals negative. Din acest motiv, se ia în calcul ca în farmacie, de unde achiziţionaţi testul, să existe şi personal calificat pentru recoltare. Testele rapide pozitive se raportează imediat la DSP.

Medicii spun că un test rapid făcut de un profesionist, la debutul infecţiei, poate face diferenţa între terapia intensivă şi lipsa acesteia. Veţi primi tratament la timp.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult