De ce este recomandat ca fiecare copil să aibă un câine lângă el. Ce spun medicii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un câine dezvoltă abilitățile motrice ale celor mici și îi ajută să îndeplinească sarcini fără plictiseală. Tocmai am descris două dintre capacitățile umane de bază.
Ne place însă să vorbim despre biologie, așa că vă spunem că un câine interacționează chimic și biologic cu un copil, chiar dacă între ei e o distanță apreciabilă. Adică doar locuiesc sub același acoperiș. Praful din casă, care e biologic activ, devine protector pentru cel mic.
Victor Chitic, psiholog: „Noi îi învățăm cum să interacționeze corect cu câine. Uneori nu știu, pentru că nu i-a învățat nimeni. Dacă copilul e mic, automat trebuie să își dezvolte motricitate fină. Îl pune să tăie recompensă pentru câine, mai întâi ajutat de o foarfecă de plastic cu dinți mari, apoi se extrapolează motricitate la hârtie, forme.”
Motricitatea fină face parte din dezvoltare intelectuală, iar exercițiul cu mâncarea câinelui e cel mai bun la vârsta pre-școlară.
Trecem la școală și vă spunem că un copil lângă un câine va rezista în fața temelor fără plictiseală asociată.
Victor Chitic, psiholog: „Cu cât reușim să îl ținem mai mult într-o sarcină, încerca să facă sarcina amuzantă cu cățelul. Cu cât reușim să îl ținem mai mult într-o sarcină, cu atât își dezvoltă capacitatea asta și va fi capabil mai departe în context școlar să fie mai adaptat.”
Interacțiunile dintre copil și câine au fost studiate de câțiva zeci de ani cu ajutorul copiilor cu tulburări de spectru autist, la care dezvoltarea e mai lentă și la care exercițiul continuu face diferența.
Cele două capacități umane însă, motricitate fină și sarcina îndeplinită, care se dezvoltă și cu ajutorul câinelui, se pot exersa cu orice preșcolar și școlar.
Așa copilul se simte în control și exersează controlul asupra mediului.
Toți câinii pe care îi vedeți aici sunt culeși la propriu de pe stradă, apoi antrenați și ținuți în cursuri de perfecționare permanentă.
Acești câine de rasă comună sunt antrenați permanent să fie câini de terapie, adică un fel de prieteni antrenați.
Indiferent de calitățile lor psihologice, să le spunem, acești câini aduc un bagaj biologic care interacționează cu orice ființă umană. În acest moment există un schimb biologic între noi.
Epiteliile de pe câine, părul și toate microorganismele conținute formează ceea ce numim praful de casă. Un produs biologic viu.
Bacteriile prezente peste tot pe suprafața câinelui au în interiorul lor toxine, pe care noi le inhalăm, dacă stăm într-o casă cu un animal.
Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: „În contact cu sistemul nostru imuntar, pot determina un răspuns inflamator, care e un răspuns normal de apărare și împiedică devierea spre răspunsul aderant care termină alergiile. Răspunsul e protector, determină un răspuns în direcția opusă alergiei. Este normal antibacterian, nu e un răspuns anormal ca în bolile alergice.”
Și copilul e protejat de banalul praf de casă, de care nu putem să scăpăm în ciuda tuturor sistemelor performante de curățenie. În acest praf, ar fi bine să fie și epiteliile unui animăluț.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!