De ce este indicat să ne palpăm frecvent glanglionii în zona gâtului
Your browser doesn't support HTML5 video.
De-o parte şi de alta a gâtului, sub mandibulă, în axilă, ori inghinal, găsim reţele de ganglioni prezente tot timpul. Ganglionii devin reactivi când în zona apare un agent infecţios.
Limfocitele T şi B, părţi ale sistemului imunitar sunt descărcate în circulaţie şi apoi re-circulă în ganglioni. Se întâlnesc cu microbii în ganglioni şi începe lupta. Ganglionii se măresc. Şi se pot palpa.
Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog la Spitalul Colentina: Sunt mobili, nu sunt foarte tari când punem mâna noi sau copilul."
Ganglionii reactivi la infecţii sunt ovalari, paraleli cu tegumentul. Nu bombează. Infecţiile la dinţii din partea inferioară determină glanglionii înalt reactivi.
Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: "În zona asta sunt nişte spaţii biologice date de nişte fascii şi acolo poate să ajungă puroiul de la măsea şi ca să eliberezi puroiul se taiele efectiv şi se pătrunde în spaţiul respectiv."
Ganglionii scad în câteva săptămâni după ce este învinsă infecţia. Tot măriri de volum glanglionar produc şi bolile parazitare, de la animalele de companie.
Medicul trebuia să vă evalueze şi ecografic dacă ganglionii bombează pielea. Prin ecografie de părţi moi.
Ecografia de părţi moi sugerează dacă ganglionii s-au modificat ca urmare al unei proces malign din zonă. Spre exemplu, în cazul unei tumori în sân, ganglionul santinela din axila e sugestiv pentru proces.
În acest caz, se face puncţie – biopsie. Iar dacă medicul hematolog suspicioaneaza o boală a sistemului limfatic va cere o biospia întregului ganglion. Aceasta ca să vadă toată arhitectura celulară.