Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce apare anxietatea și cum poate fi prevenită. „Din asta derivă foarte multe tulburări”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Înainte de orice procedură medicală, chiar înainte de o anestezie minoră, unii medici folosesc tehnici de relaxare, pentru ca pacientului să îi dispară frică. E cel mai simplu ajutor, inclusiv în procesul ulterior de vindecare.

"Tu ce părere ai?" - este o întrebare care construieşte încrederea copilului în propria persoană. Şi reduce nivelul de anxietate atât în copilărie cât şi, culmea, la vârsta adultă.

Dr. Carmen Trutescu medic primar psihiatrie pediatrică, INSMC: „Noi spunem că anxietatea apare că nu putem să controlăm mediul exterior”. Se numeşte iluzia controlului şi e doar o… iluzie. Nici adulţii şi nici copiii nu pot să controleze perfect mediul exterior. De aceea, de la vârstă mică, copilul are nevoie să ştie această realitate. Şi să-i fie explicată în cuvinte simple. Aşa e posibil să nu sufere de anxietate la vârsta mică, ori la vârsta adultă.

Ulterior, la vârsta adultă, cel mai uşor ajungem să suferim de anxietate din cauza vitezei. Fie viteză din activităţile curente, fie viteză din… informaţii.

Dr. Irene Davidescu, medic psihiatru: „Din asta derivă foarte multe tulburări de anxietate şi foarte multe tulburări afective. Vă grăbiţi, produceţi adrenalină. Putem să ajungem la anxietate. Anxietatea poate mima orice simptom. Nu e nicio rușine acum să ai o tulburare de anxietate, există molecule care tratează aceste tulburări şi ajuta să nu se cronicizeze.” Pentru că anxietatea e cel mai greu de controlat în timp ce beneficiaţi de un serviciu medical, o parte din medici se folosesc de hipnoză şi înaintea unei banale injecţii.

Citește și
csid
După o extracție dentară trebuie neapărat montată o coroană dentară. Explicația medicilor chirurgi

Dr. Lorelei Nassar, medic implantolog: „Sunt oameni care au frici foarte mari legate de stomatologie, de manoperele medicale. Discuţia preliminară are darul de a a-i investiga asupra unui cadru plăcut pentru ei, un peisaj în care se simt bine. Foarte mulţi descriu o plajă. În cursul hipnozei folosim o metodă pe care o numim disociativă. Te relaxezi din ce în ce mai mult şi poţi să te vezi pe o plajă minunată şi cu valuri la picioare.” După acesta relaxare profundă, pot fi făcute, fără frică, orice fel de tehnici medicale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult