Cum trebuie aleși ochelarii de soare. Razele solare pot provoca leziuni grave
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Cum este posibilă o astfel de situaţie? Simplu! Dacă aţi ales o banală pereche de ochelari de soare fără protecţia la ultraviolete. Ci doar cu foarte multă culoare.
Lumina străbate mediile transparente din ochi şi ajunge pe retină. Apoi ia calea nervului optic şi, ulterior, informaţia este procesată de creier. În felul acesta vedem. Radiaţia ultra-violetNU este însă vizibilă. Şi afectează atât pielea cât şi ochii.
Lumina solară sau cea albastră emisă de orice ecran afectează cel mai puternic copiii.
Medic Roxana Cozubaș: "Cristalinul copiilor, acea lentilă din interioul ochiului, este foarte transparentă şi orice cantitate de lumina emisă de soare sau de ecranele calculatoarelor sau telefoanelor mobile dăunătoare ajunge direct pe reţină!"
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "În cazul adulţilor, dacă trecem de piele şi ajungem la conjunctiva pot să producă leziuni degenerative. Adică sunt nistre excrescențe pe conjunctiva său apare pterigonul, o creştere excesivă a conjunctivei".
Aceastea trebuie operate pentru că, în caz contrar, vederea se diminuează. În cornee, radiaţia ultravioletă poate de asemenea să producă arsuri. Iar în cristalin - cataractă, adică piederea transparenţei.
De ochelari de soare cu filtre UVA şi UVB aveţi nevoie tot timpul. Cei coloraţi, doar cu efect cosmetic, vă fac şi mai rău. Spre exemplu lentila închisă la culoare, fără filtre, deschide pupila excesiv. Astfel intra în ochi o cantitate uriaşă de ultraviolete, mult mai mare decât dacă n-aţi fi purtat ochelari. Şi chiar şi cu ochelari cu filtru UVA ŞI UVB 400, nu vă uitaţi direct în soare.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "În momentul în care stai cu ochii în soare, practic tu eşti perpendicular pe radiaţia solară şi se fac arsuri în zona central a vederii. Pacientul în acel moment are un scotom adică o pată neagră şi nu poate să mai vadă decât pe lângă, dar cele mai fine detalii nu le poate vedea".
Ochelarii de soare recomandanti de către medici sunt cei de dimensiuni mai mari, cu braţe groase, cu protecţie pentru ultravioletele A şi B. În plus, ideal ar fi să aibă lentile polarizante. Acestea elimina orice fel de reflexie a luminii.
Devin obligatorii dacă aveţi ochi albaştri sau verzi. Aceştia conţin pigment insuficient şi sunt cei mai sensibili.