Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se produce cicatrizarea rănilor. Avertismentul medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

O leziune deschisă - o rană, pe înţelesul tuturor - face legătura între organism şi mediul înconjurător, plin de microbi. De fiecare dată punem la bătaie mecanisme performante, ca să ne vindecăm mai repede.

 Cicatrizarea este un fenomen natural, care se produce prin inflamaţie, apoi prin reconstrucţia pielii.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatologe: „Aceasta sângerare aduce la nivelul rănii nişte celule numite trombocite . După apariţia trombocitelor, se produce coagularea.”

În jurul vaselor de sânge aşadar, apar factori de creştere care îndepărtează testul lezat. 

Totodată, duc la apariţia ţesutului nou. Şi tot acum încep să se formeze vase noi de sânge. Pare complicat, dar se întâmplă şi într-o simplă zgârietură. Procesul durează până la două săptămâni. Vorbim despre leziuni pe suprafaţa pielii şi a mucoaselor. Contrar aparenţelor, cicatricile care apar pe faţă nu se vindecă mai greu, sunt doar mai vizibile.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatologie: „Nu este fața zona cel mai dificilă de cicatrizat, ba dimpotrivă fața este o zonă care citatrizat cel mai bine pentru că re-epirelizarea se preduce din marginea cicatricei, dar şi din zona cu fire de păr şi glande sebacee, iar fața fiind foarte bogată în glande sebacee are pontential mult mai mare de regenerare.”

Citește și
Counsum de oua in Romania
Românii mănâcă lunar 240 de milioane de ouă. Sfatul medicilor

Dar pentru că vorbim despre cea mai vizibilă zona de piele, vindecare unei cicatrici la nivelul feţei trebuie condusă de medic şi nu lăsată la voia întâmplării.

Trombocitele din sânge, care se adună în jurul oricărei leziuni să o vindece, pot fi recoltate. Înainte de orice intervenţie chirurgicală. Se practică  la ora actuală în cazul inteventiilor pe os, fie că vorbim despre ortopedie sau stomatologie.

Osul e cel la care vindecarea apare abia în 6 luni. Or trombocitele recoltate din propriul sânge şi apoi centrifugate conduc la o vindecare de 7 ori mai rapidă a ţesutului osos.

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: „Factorii ăştia de creştere sunt ca nişte mesageri care comunică cu celulele din jur şi, în felul acesta, se regenerează accelerat, acceleratul vine de la faptul că luăm o cantitate mult mai mare de sânge decât s-ar produce în mod natural la nivelul acelei plăgi sângerânde.”

Nu doar vindecarea rapidă contează.

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: „Scade inflamaţia, scade durerea după aceste intervenţii chirigicale şi fiind o tehnologie care e 100 la sută  din propriul sânge nu are niciun fel de reacţii adverse, ar fi ciudat să ai reacţii adverse la propriul tău sânge.”

În cazul unui implant dentar ulterior, spre exemplu, organismul este forţat simultan să creeze os. Osul nou format va susţine dispozitivul medical din titan. Membranele obţinute din single pacientului nu conţin compuşi chimici adăugaţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult