Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se face adiția osoasă în cadrul operației de implant dentar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Astăzi vorbim despre structurile de rezistenţă din organismul uman. La piele, spre exemplu, avem colagenul care funcționează cam ca armătura din construcții.

În cazul dinților, acest rol este jucat de osul în care sunt inserate elementele dentare. Dacă acesta nu mai este în cantitate suficientă, se pune problema adiției de os sau sinus lift.

Patru perechi de sinusuri avem în zona capului. Ne referim la cavităţi umplute cu aer. Dacă vă pierdeţi dinții în partea din spate sus, pierderea impresionează şi sinusurile.

 

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: "Avem sinusuri în zona asta a capului frontal şi sinusuri maxilare, când rămânem fără dinţi în partea din spate sus, se şi măreşte sinusul respectiv pentru că aceea e o cavitate plină cu aer, care are interior o membrană care e ca un fel de balon, când respirăm se umflă balonul în interiorul sinusului."

Implanturile dentare pe arcada de sus trebuie să implice şi aşa numitul sinus - lift.

Citește și
brenciu
Câte diete a ţinut Horia Brenciu. "De două ori pe an mănânc shaorma"

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: "În aceeaşi intervenţie în care punem şi implantul dentar facem o mică fereastră. Putem să intrăm acolo, să ridicăm balonul acesta, membrana, fără să o rupem şi să punem material osos, care vine din sticluţă și să şi inserăm implantul în aceeaşi intervenţie. Facem totul într-o singură şedinţă, pentru că folosim implanturi dentare special gândite pentru sinus pe care le putem ancora într-un os foarte subţire."

 

 

Adiţia de os se face cu os artificial, combinat cu factorii de creştere ai pacientului extraşi din propriul sânge.

Dr. Ionuţ Leahu, medic implantolog: "Am mai întâlnit pacienţi la care s-a încercat repararea osului, dar probabil ori lipsa expertizei ori dotările în timpul intervenţiei pentru că au abandonat, adică au deschis sinusul, au văzut că ceva e în regulă şi au închis pacientul. Chiar şi în această situaţie, când pacientul a trecut printr-un sinus lift eşuat, avem expertiză. Întotdeuna avem expertiza să controlăm rezultatul, să nu avem complicaţii acolo."

După etapa chirurgicală, medicul, ajutat de computer, construieşte elementele dentare potrivite.

Dr. Alexandru Dragu, medic dentist: "După ce pacientul termină partea de chirurgie se poate scana şi, pe calculator, putem să facem acea coroniţă direct în cabinet. Nu mai e nevoie să luăm amprente, să trimitem la technician, să aşteptăm să se întoarcă de la technician. Se poate face totul digital."

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult