CSID. În primii ani de viață, hormonii de creştere au impact şi asupra glicemiei. Care este motivul
Your browser doesn't support HTML5 video.
În cazul diabetului de tip 1, apărut în copilărie, corectarea glicemiei se poate face prin senzori. Hormonul insulina, produs de pancreas, participă la toate procesele de creştere din organismul uman. O nouă zi începe prin creşterea glicemiei. Fenomenul este normal.
Mihai Comsa, medic specialist diabet: ”Hormonii de stres cresc glicemia, secreţia lor este activă la trezire apare acel , glicemiile cresc foarte mult”.
Se întâmplă în cazul oricărui copil.
În cazul copiilor cu diabet de tip 1, aceste variaţii normale trebuie bine controlate. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care crează în mod anormal anticorpi împotriva celulelor din pancreas, care produc insulina. Anticorpii ajung să le distrugă. Boala nu se vindecă, iar copilul va avea nevoie de insulină toată viaţa.
Toţi pacienţii cu boli autoimune, care au peste 16 ani, pot fi vaccinaţi anti SARS-COV-2:
Brânduşa Petrutescu, medic primar imunolog: ”Nu s-a dovedit că cei alergici au un răspuns mai puţin eficint la vacin şi nici cei cu boli autoimmune”. Diabetul de tip 1 poate fi controlat eficient printr-o pompă de insulină, introdusă sub pielea situată pe abdomen. Acesta se foloseşte de un senzor, care simte variaţiile de glicemie şi va determina descărcarea automată a insulinei sintetice.
Pompa de insulina este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Este utilă din copilărie.