Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CSID. De ce este recomandat să ne vaccinăm chiar dacă am trecut prin infecția cu coronavirus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste un milion de români au trecut prin infecția COVID-19. Și ei sunt așteptați la vaccinare. Inevitabil, apare întrebarea: De ce să mai merg să mă imunizez dacă am făcut boala?

 

Medicii glumesc și spun că pentru un răspuns ne putem lua drept reper mașina. Merită cumpărată una mai fiabilă? Haideți să vedem. O persoană dezvoltă imunitate – capacitatea de a rezista la infecție – după ce a făcut boala sau după ce a primit vaccinul. Cu toate acestea, protecția imunitară nu este egală.

Trei aspecte diferă între imunitatea după vaccin şi imunitatea după infecția naturală cu SARS-COV-2. Este vorba de puterea răspunsului imun, durata de timp a protecției şi variația răspunsului imun.

Imunitatea după infecție este imprevizibilă!

Citește și
Apa, cea mai bună metodă de prevenire a problemelor renale. Cum ne învățăm copiii importanța apei
Apa, cea mai bună metodă de prevenire a problemelor renale. Cum învățăm copiii importanța apei

Carmen Chifiriuc, Facultatea de biologie: ”În infecţia naturală în funcţie de doza infecţioasă în funcţie de gradul de răspuns al organismului, de alte infecţii pe care le mai poate avea este posibil ca acest process de activare al procesului imun să se realizeze exagerat. Să apară acea acască de inflamaţie sau dimpotrivă stimulare poate să fie insuficient şi nu se instalează memoria imunitară, deci nici măcar nu începe acest proces”.

Iar imunitatea vine din capacitatea sistemului imunitar de a-și aminti o infecție! Anticorpii sunt proteine care se leagă de virus și pot preveni infecția. Limfocitele T de memorie îndepărtează celulele infectate deja și virusurile deja legate de anticorpi. Anticorpii şi celulele T sunt doi dintre principalii jucători, care contribuie la imunitate.

Fără vaccinare, persoanele care au suferit infecţia COVID-19 sunt susceptibile la re-infecție. O persoană reinfectată poate să transmită coronavirusul chiar și fără să se simtă rău – ne spun informaţiile din ultimul an.

La polul opus, vaccinarea asigură reacţii perfect controlate. Exclude furtuna de inflamaţie care înseamnă, de fapt, terapie intensivă. Şi exclude posiblitatea ca orgsnismul să determine boli auto-imune la întâlnirea reală cu SARS-COV-2.

Carmen Chifiriuc: ”În vaccinare este foarte standardizat procesul imunizării astfe încă acest proces de recunoaștere foarte specifică să se producă cu cea mai mare eficință”.

Am făcut şi boala şi vaccinul.

Andreea Alexandru, medic şef medicină de laborator: ”Ar trebui să aveţi mai mulți anticorpi deoarece trecând prin boală aceşti anticorpi IGG anti spike neutrlizează virusl când îl întâlnesc şi adăugă imuntate de lungă durată. Ei sunt produşi de limfocite cu memorie, trecând prin boală, linfocitele nu mai trebuie învăţate să memoreze poezia Sars-Cov-2. Ei ştiu deja poezia. Nu mai trebuie a fie învăţată, când venim cu prima doză de vaccinare ele incep să recite şi recită atât e bine încât e normal să producă anticorpi mai mulţi la o doua doză”.

Un nou studiu a arătat că vaccinarea după infecție produce de șase ori mai mulți anticorpi decât un vaccin.

Dar nu este competiţie în privinţa anticorpilor!. Vaccinarea este fiabilă pentru ca răspuns imunitar e perfect controlat. Vaccinurile COVID-19 generează atât răspunsul anticorpilor, dar și a memoriei imunitare de lungă durată.

Fenomenul este mult mai puternic și mai consistent decât imunitatea la infecția naturală.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult